Izlandi juhászkutya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Izlandi juhászkutya (Íslenskur Fjárhundur)
Fajtagazda országIzland
Osztályozás
CsoportV. Spitzek és ősi típusú kutyák
Szekció3. Északi őrző- és terelőkutyák
Fajtaleírás
Osztályozó szervezetFCI
Érvényes standard[1]
Kiadás éve1987
A Wikimédia Commons tartalmaz Izlandi juhászkutya témájú médiaállományokat.

Az izlandi juhászkutya a spiccek családjába tartozik; tulajdonképpen egy újonnan rekonstruált fajta, mert eredeti állománya súlyos szopornyicajárvány következtében lényegében kipusztult, és a különböző izlandi, valamint angol fajtákból teremtették újjá. Az izlandi juhászkutya ősét eredetileg a vikingek vitték magukkal Izland szigetére. Később ezt a kutyafajtát használták fel Angliában más kutyák kitenyésztéséhez (Border Collie és Welsh corgi). A Shetland-szigeteken, a kutyát keresztezték a norvég buhunddal és így létrehozták a shetlandi juhászkutyát.

Kitűnő pásztorkutya, házőrző ill. őrző-védő kutya, eredetileg főként szarvasmarhacsordák őrzésére, terelésére használták. Az idegenekkel szemben bizalmatlan.

FCI fajtacsoportok[szerkesztés]

  • V. Spitzek és ősi típusú kutyák
  • Feje elhegyesedő, koponyája enyhén domború, stopja közepes. Orrháta egyenes, orrtükre fekete, fogazata ollósan záródik, ajkai feszesek.
  • Szeme kicsi, kerek, sötétbarna; élénk, értelmes kifejezésű. Füle háromszög alakú, hegyes, felálló.
  • Nyaka rövid, izmos, kissé lebernyeges, háta széles, ágyéka feszes, fara erőteljes, mellkasa széles, mély, a könyöke alá ér, hasa kissé felhúzott. Végtagjai párhuzamosak, izmosak, mancsa kerekded, ujjai zártak.
  • Farka, akárcsak a csau csaué, hátára kunkorodik.
  • Szőrzete közepes hosszúságú, testhez simuló, sűrű; a fején, a fülén és a lábai elülső részén rövid; farkát dús szőr borítja. Színe különböző lehet (fehér, szürke, világosrőt, esetleg fekete), de egy szín mindig domináns.
  • A kanok marmagassága 33-41, a szukáké 30–38 cm; testtömege 9–14 kg.Várható élettartam 12év.

Vérmérséklete[szerkesztés]

Az izlandi juhászkutya vidám, barátságos, társaságkedvelő kutya, amely nagyon szeret tanulni. Igen kiegyensúlyozott természete van, nem könnyű kihozni a sodrából. Éberen figyeli, hogy mi történik környezetében. A munkában szívós, bátor és fáradhatatlan.Gazdáját nagyon szereti. Elég sokat ugat. Ez a kutya a család tagja akar lenni. A gyerekekkel szemben általában nagyon türelmes és jóindulatú. Ha kicsi korától kezdve hozzászoktatták a macskákhoz és az egyéb háziállatokhoz, akkor azokkal is jól kijön. Fajtársaival rendszerint súrlódásmentes a kapcsolata. Az ismerős és ismeretlen látogatókkal szemben egyaránt barátságos, de az idegenek érkezését mindig ugatással jelzi.

Külső hivatkozások[szerkesztés]