Imsti farsangi felvonulás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Imsti farsangi felvonulás
Az Imsti farsangi felvonulás az emberiség szellemi kulturális örökségének része.
A 2016-os felvonulás
A 2016-os felvonulás
Adatok
OrszágAusztria
Felvétel éve2012
UNESCO azonosító
A Wikimédia Commons tartalmaz Imsti farsangi felvonulás témájú médiaállományokat.

Az imsti farsangi felvonulás (németül: Imster Schemenlaufen) minden negyedik évben megrendezett álarcos felvonulás, amelyet a nagyböjt előtti utolsó vasárnapon tartanak Imst belvárosában. A szokás eredete nem ismert; első írásos említése 1597-ből származik. A hagyomány 2012 óta a szellemi kulturális örökség része.

A Schemenlaufen kizárólag a nyugat-tiroli Imst városához kötődik. A többi nyugat-tiroli karneváli felvonulás (Nassereith, Axams, Telfs, Fiss, Thaur) ettől különbözik, annak ellenére, hogy egyes elemeik hasonlíthatnak.

A menet középpontja 55 párból áll, mindegyik párt egy „Roller” [forgó] és egy „Scheller” alkotja, akik ugrásokból és meghajlásokból álló táncot mutatnak be. A „Roller” jelmezén forgó harangok láthatóak, a „Scheller” nagy csengőket cipel. A „Laggepaare”-nak [lassú pár] nevezett párok a „Roller” és a „Scheller” karikatúrái, és az ő táncukat utánozzák. A nézőket a „Sackner”-ek [zsákos], a „Spritzer”-ek [fröcskölő] és a „Kübelemaje” tartják távol a felvonulóktól kukoricapehellyel, lökdöséssel, fröcsköléssel és illatos por szórásával. A menetben szerepelnek még medvetáncoltatók, boszorkányok, frakkos-cilinderes polgárok, kéményseprők, kosaras kofák, madarászok, stb. A felvonulást a régebben ökrök által húzott, újabban traktorral vontatott, díszes farsangi kocsik zárják.

A felvonulásban minden 16. évét betöltött imsti illetőségű férfi részt vehet; a nők csak az álarcok és jelmezek elkészítésében kapnak szerepet. 2009-ben a felvonulásnak mintegy 900 résztvevője volt (a város teljes lakosságának 10%-a) és mintegy 150 kisegítője.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Josef Zangerle: Die Imster Fasnacht: Das Schemenlaufen, das Auskehren, die Buabefasnacht. Imst: Verein zur Förderung d. Imster Fasnacht. 1983.  
  • Fasnacht in Imst. Imst: Saját kiadás. 2008.