Imperiál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Imperiál
Imperiál szobra a Kincsem Parkban
Imperiál szobra a Kincsem Parkban

Született 1960. február 14.
Kisbér
Elpusztult 1989.
Kerteskő
Fajtája Anglia Angol telivér
Neme mén
Szín sárga
Tenyésztő Magyarország Rádoki József
Istálló Kisbéri ménes
Idomár Aperianov Zakariás
Győzelmei 25 futam, 20 győzelem, 2 második hely
Származás
Apa
Imi
Intermezzo
Minci
Anya
Hurry
Canot
Huanguelen
Forrás
Weboldal

Imperiál (Kisbér, 1960. február 14.Kerteskő, 1989.) a 20. század egyik legjobb tenyésztésű magyar versenylova.

Életrajza[szerkesztés]

1960. február 14-én született a kisbéri ménesben. Tenyésztője Rádoki József, a ménes újjászervezője. Az angol telivér mén apja a kiváló versenyló Imi, anyja az olasz importból vásárolt kanca, Hurry. Az aranyszőrű pej csődört már fiatalon félreismerték. A szakértők rossz véleményeket írtak róla, mivel nem volt "tipikus" telivér. A nagy termetű csókaszemű mén első ránézésre nem ígért sokat: homlokától a szájáig széles hókával díszített sárga szőre, élénksége és kesely lábai nem jellemzők a jó telivérekre. A hippológusok szerint az ilyen jegyekkel rendelkező lovak "puhák", sérülékenyek, nem szeretnek küzdeni, versenyző képességük sem jó.

Imperiál egy fiatal trénerhez, Aperianov Zakariáshoz került, az ő keze alatt futotta be fantasztikus pályafutását. Már az első versenyeken rácáfolt a kinézetét illető babonára. Három versenyévadban - 1962-1964 között - nem akadt ellenfele a versenypályán, Magyarországon veretlen maradt. 26-szor startolt, 21-szer nyert.

Megnyerte az Osztrák Derbyt, a Magyar Derbyt, a Szocialista Országok Nagydíját, kétszer az Ausztriai Díjat. Legnagyobb sikere egy 2. helyezés a Baden-Badeni Nagydíjon. Már a 2 évesen megnyert Ausztriai Díjbeli 6 hosszas győzelmére felfigyeltek a szakértők. Abban az évben futott Prágában, sőt Magyarországon is győzött.

3 évesen 2 derbyt nyert magyar pályarekorddal, majd Baden-Badenben 12 lovas nemzetközi mezőnyben az egész német élgárdát, francia és olasz lovakat leelőzve 1 hosszal kapott ki egy későn érő, 5 éves angol telivértől, Espressótól. Ez olyan nagy siker volt, hogy 1963 őszén Espressóval együtt meghívást kapott a világ 11 legjobb lovának megmérettetésére Washington D.C.-be. Imperiál egy fárasztó idénnyel a lábaiban megérkezett az ellentétes irányú, balkanyaros versenypályára. Ez a futam már erősnek bizonyult a számára, Espresso negyedik lett, Imperiál a szovjet fedezőmén Ivory Tower mögött hetedik helyezést ért el. Így is megelőzött három lovat a világ 10 legjobb versenylovának tartott telivérjei közül.

4 évesen már európai hírességként ünnepelték országszerte. 1964-ben újabb németországi nagydíjgyőzelmek után Skandináviából is győztes trófeával, a malmői Jubileumslöpming serlegével tért haza. Abban az évben hatszor nyert, egyszer kikapott a kiváló német Mercuristól. Ezután ismét Baden-Badenben futott, ahol Espresso győzött, Imperiál nem ért el helyezést. Ezzel pályafutása befejeződött, elkezdődött viszont nagyszerű tenyészkarrierje. Bár képességeit a szakemberek szerint nem használták ki megfelelően, mégis sokszor fedezőmén sampion, 8 derbygyőztes apja.

5 évesen már nem versenyzett, lábai kifáradtak és meggyengültek. Csaknem negyedszázadot töltött a Dióspusztai, majd a bakonyi Kerteskői Ménesben tenyészménként. 531 utódja közül 348 indult versenyen, összesen 900 díjat nyertek Magyarországon és világszerte.

Ivadékai 12 Magyar Derbyt nyertek, Prince Ippi nevű fia egy Prinzess Addi nevű német kancától Európa-díjat nyert Kölnben és Gran Premio d'Italiát Milánóban. Másik csikója, Immer pedig 4 alkalommal lett a legeredményesebb apamén Ausztriában. 1968-ban Imperiál csikója, Isztorpirin Magyar Derbygyőztes volt. A 2. és 3. helyen is Imperiál-csikó, Rusztan és Inda ért célba. Imperiál toronymagasan nyerte az az évi apamén-statisztikát.

Talán még több eredmény is születhetett volna, ha a csődör nem olyan válogatós: a szürke kancákat kedvelte leginkább, ám azokból kevés van a telivérek között. Így sokszor megesett, hogy fedeztetéskor egyfajta afrodiziákumként szürkével kecsegtették, majd a döntő pillanatban más, kijelölt kancát toltak elé.

A legendás Imperiált 1989-ben Kerteskőn 29 éves korában altatták el. Szívét Kerteskőn temették el, csontvázát Bábolnán állították ki.[1]

Származási táblája[szerkesztés]

magyarImperiál 1960
IMI magyar 1953
INTERMEZZO magyar 1944
CASSIOT brit 1923
ALCYONE brit 1934
MINCI magyar 1944
MANNAMEAD brit 1929
RAWENA francia 1935
HURRY olasz 1952
CANOT francia 1935
NINO francia 1923
CANALETTE francia 1922
HUANGUELEN olasz 1933
BLENHEIM brit 1927
POMMADE DIVINE brit 1922

Legsikeresebb ivadékai[szerkesztés]

Imperiál díj 2009
Előtérben a címvédő, győztes Steady As A Rock tulajdonosa: dr. Ecsedi Letícia
A háttérben, a trénerrel Aperianov Zakariással filmriport készül
balra: Neil Clark a Racing Post munkatársa
 • Prince Ippi (Europa Preis, Gran Premio d'Italia)
 • Rustan (Magyar St. Leger, Bajor Derby)
 • Isztopirin (Magyar Derby, Nemzeti Díj)
 • Anda (Magyar Derby)
 • Íjász (Magyar Derby, Magyar St. Leger)
 • Tirán
 • Dimitrij
 • Betét (Magyar Derby)
 • Bilbao (Nemzeti Díj, Magyar Derby, Magyar St. Leger - Hármas Korona)
 • Sárga Rózsa (Magyar Kancadíj, Kincsem Díj)
 • Magiszter (Nemzeti Díj, Alagi Díj)
 • Tunguz (Magyar Kancadíj)
 • Immer (Magyar Derby, Kincsem Derby)
 • Mákvirág (Magyar Kancadíj, Kincsem Díj, Millenniumi Díj)
 • Meernymphe (NDK Derby)
 • Babi (Magyar Kancadíj)
 • Quintal (Csehszlovák 1000 Guineas)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Imperiál - Legenda és valóság. [2015. július 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 3.)

Források[szerkesztés]

 • www.paci.hu
 • Myriam Baran: 100 legendás ló c. könyve, Arena 2000 Kiadó

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

 • lovas Lovasportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap