Ilúvatar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ilúvatar, alternatív nevén Eru J. R. R. Tolkien regényében a fő, világteremtő isten. Az Ainulindalëban, A szilmarilok első részében szerepel. Neveinek jelentése Mindenek Atyja, és Az Egyetlen.

A világ teremtése[szerkesztés]

Az ainuk megteremtése[szerkesztés]

Az Ainulindalë nem magyarázza meg Ilúvatar megszületését, csupán azt írja, hogy Ilúvatar mindenekelőtt létezett. Ilúvatar magányos volt egyedül, így megteremtette az ainukat, a szentségeseket, akik később a földi világon uralkodtak.

Eä és Arda megteremtése[szerkesztés]

Az ainuk szívesen zenéltek, így Ilúvatar összehívta őket, és megparancsolta nekik, hogy szerezzenek egy minden addiginál szebb és hosszabb zenét, a Nagy Muzsikát.[1] Az ainuk ezt megtették, de disszonancia keletkezett, mert Melkor, az ainuk leghatalmasabbika, akiből később Sötét Úr vált, és Morgoth lett a neve, a legsötétebb gondolatait szőtte bele a muzsikába. Melkor kétszer teremtett disszonanciát, Ilúvatar kétszer kezdett új dallamot, és végül Ilúvatar gondolatai győztek Melkoréival szemben. Miután az ainuk abbahagyták a muzsikát, Ilúvatar látomást bocsátott rájuk, amiben látni lehetett a muzsika összes gondolatát. Az ainuk ebben a látomásban látták először a földet, valamint Ilúvatar Gyermekeit, a tündéket és az embereket. Az ainuk közül néhányan megszerették a látomásban létező világot, és Ilúvatar kérésükre valósággá tette azt, megteremtve Eät, a Létező Világot és Ardát, a földet. Néhány ainu leszállt a földre, és azt uralták, a többiek pedig Ilúvatar csarnokaiban maradtak. Ilúvatar ezután az ainukon keresztül kormányozza a világot, csupán egyszer vette át az irányítást.[2]

Források[szerkesztés]

J. R. R. Tolkien. A szilmarilok. Európa Könyvkiadó, Budapest (2011) 

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az Ainulindalë címe is ebből ered, a szó jelentése: Az Ainuk Muzsikája)
  2. Amikor Arany Ar-Pharazôn númenori király megpróbálta elfoglalni Valinort.