Idomszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Villás idomszer. Bal oldal a "megy", jobb oldal a "nem megy" oldal.

Az idomszer gépgyártásban használt közbetett mérőeszköz munkadarabok tűrésezett méreteinek, alakjának ellenőrzésére. Az idomszer nem a szóban forgó méret mérésére szolgál, hanem csupán annak ellenőrzésére, hogy a méret megfelel az előírtaknak: a megadott tűrések közé esik. A legtöbb idomszernek két oldala van: az egyik a megy oldal: ennek át kell mennie az adott méreten, a nem megy oldalnak viszont nem szabad átmennie. Ha a fenti követelmények egyikének nem felel meg a legyártott munkadarab, akkor nem mehet tovább a technológiai sorban, javítható vagy végleges selejtté válik. Az idomszer a csereszabatos alkatrészeket gyártó tömegtermelés fontos eszköze, mivel viszonylag szakképzetlen munkások is biztonsággal külön tudják választani a használható alkatrészt a selejttől.

Egyoldalas villás idomszer hengeres munkadarabhoz

Villás idomszerek[szerkesztés]

Menetidomszer

A villás idomszerek külső méretek ellenőrzésére alkalmasak. A villás idomszer „megy” oldala (angolul „go”) néha zöldre van festve és rendszerint felirat is felhívja rá a figyelmet, a „nem megy” (angolul „no go”) oldala pedig vörös színű. Az idomszeren mindig jól láthatóan fel van tüntetve a tűrésezett méret (a jobb oldali ábrán 16h6). Készítenek egyoldalas villás idomszereket is. Menetek ellenőrzésére villás menetidomszereket használnak. Az bal oldali kép egyoldalas idomszere orsómenetek ellenőrzésére használható. Az ábrákon látható egyoldalas villás idomszerek jobb oldala a „megy” oldal. Az egyoldalas idomszerek előnye, hogy egy mozdulattal ellenőrizhető a darab, az idomszert nem kell átfordítani.

Az idomszerekkel való ellenőrzés könnyen elsajátítható tevékenység, fontos begyakorolni előtte a műveletet és betartani azt, hogy mind a munkadarab, mind az idomszer hőmérséklete azonos, lehetőleg 20 °C legyen.

Az idomszerek természetesen szintén az ISO tűrésszabványok szerint készülnek, csak sokkal szigorúbb tűrések szerint, mint a közönséges gépalkatrészek. Az ellenőrzőeszközöket időnként hitelesíteni kell az esetleges kopások következtében előálló méretváltozás kiküszöbölése végett.

Dugós idomszerek[szerkesztés]

Dugós idomszer
Dugós idomszer menetellenőrzésre (fent) és hengeres furatra (lent) cserélhető betétekkel

A dugós idomszerek belső méretek, elsősorban hengeres, négyszög, hatszög, reteszhorony, vagy versenypálya furatok ellenőrzésére szolgálnak. Itt is egyik a „megy”, másik a „nem megy” oldal. Az alakos idomszerek esetében a megy oldal geometriája eltérhet a nem megy oldal geometriájától! Sőt bizonyos esetekben egy megy oldalhoz két nem megy oldal tartozik (pl. versenypálya profil) Sima dugós idomszereknél a megy és nem megy oldal készülhet egy oldalra. A szakzsargon ezeket hívja gránát kialakításúnak, míg a hagyományosat súlyzó, vagy kétoldalas kialakításúnak. A henger alakú dugós idomszereket 100 mm-es átmérőig használják, e méret felett súlykönnyítés céljából lapolt vagy furatos idomszer fejeket használnak, amelyek egy hengeres idomszerből a tengellyel párhuzamos síkokkal levágott középső részeként származtathatóak. Bizonyos szabványok előírják a nem megy oldal lapolását, mely nem súlycsökkentés, de körkörösség ellenőrzés céljából készülnek. A lapolásnak köszönhetően tudjuk a furatot cikkelyenként ellenőrizni. Másik lehetséges formája egy olyan műszer, melynél a tengelyre merőleges rudak vége gömbsüvegben végződik. A hengeres idomszer furatok esetén nemcsak az átmérő helyességét, hanem a henger alakhűségét is ellenőrzi.

Más idomszerek[szerkesztés]

Gömbvégű teleszkópikus idomszer-készlet

Hengeres csapok alakhűségének és mérettűréseinek komplex ellenőrzésére gyűrűs idomszerek használatosak, készülnek továbbá orsó és anyamenetekhez is.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Idomszer témájú médiaállományokat.