Ugrás a tartalomhoz

Mozaikbagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Idia calvaria szócikkből átirányítva)
Mozaikbagoly
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék
(Noctuidae)
Nem: Idia
Faj: I. calvaria
Tudományos név
''Idia calvaria''
(Denis & Schiffermüller, 1775)
Szinonimák
  • Epizeuxis calvaria
  • Helia calvaria
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mozaikbagoly témájú médiaállományokat és Mozaikbagoly témájú kategóriát.

A mozaikbagoly (Idia calvaria) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése

[szerkesztés]

Észak- és Kelet-Közép-Európában, a Földközi-tenger medencéjében, Közép-Franciaországban, Törökországban, a Kaukázusban és Kis-Ázsiában elterjedt, elsősorban erdőkben, folyóvölgyekben és parkokban. Németországban veszélyeztetett faj, a kihalás fenyegeti.

Megjelenése

[szerkesztés]
  • lepke: szárnyfesztávolsága: 24–34 mm, az első szárnyak színe barna, fekete és szürke-fehér hullámos vonalakkal. A szárnyak felső szélén sárga, vagy sárgás-barna folttal. A hátsó szárnyak szürkék, világos, fényes vízszintes vonallal, ritkább, homályos vonalakkal mintázottak.
  • pete: gömbölyű, eleinte fehér és kikelés előtt sárgás árnyalatú
  • lárva: kezdetben üveges áttetsző, a kifejlett hernyó barnás-lila, és fekete párba rendezett pontokat visel minden szegmensében.
  • báb: sárgás-barna, az alja sötét.

Életmódja

[szerkesztés]
  • nemzedék: egy nemzedékes faj, június végétől szeptember elejéig rajzik. Délen néha előfordulhat egy második nemzedék, de akkor a lepkék sokkal kisebbek, mint az első nemzedéknél.
  • hernyók tápnövényei: a lombhullató fák, a nyárfa (Populus), fűz (Salix) és az alacsony növények, mint a sóska (Rumex). Az aszott, száraz, vagy a rothadó leveleken élnek, egy levélkupac közepén kolóniában, ahol a hő és a bomló réteg alakult ki, ott gubóznak be.

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dunkelbraune Spannereule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.