IMOCA 60

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egy IMOCA 60-as

Az IMOCA 60 osztályba olyan egytestű vitorlás hajók tartoznak, amelyeknek a hivatalos szervezete az International Monohull Open Class Association (IMOCA).[1]

Leírás[szerkesztés]

Az IMOCA 60-asok egytestű, nagy teljesítményű versenyhajók, amelyeket elsősorban szólóvitorlázásra építenek. Több ismert vitorlásverseny alapul ezek a hajók köré, mint a VELUX 5 Oceans Race, a Vendée Globe valamint a Barcelona World Race (páros indulók), a Calais Round Britain Race (csapatverseny a Brit-Szigetek körül), a Route du Rum, a Transat Jacques Vabre, a Quebec-St Malo a Single-Handed Trans-Atlantic Race, valamint az Europa Race.

A hajóosztály[szerkesztés]

Az IMOCA fő hangsúlya az osztályon van. Ahogy a neve is utal rá, ez egy "nyitott" osztály, ami azt jelenti, hogy nincsenek kötelezően rögzített hajótervek; ehelyett úgynevezett "dobozszabály" van, amely lehetővé tesz bármilyen dizájnt, amíg az megfelel bizonyos korlátozásoknak. Az osztály szabályozása rögzíti a hajó hosszát (59-től 60 lábig, vagy 18 métertől 18,3 méterig), valamint a maximális merülést (4,5 m), de nincs külön előírása a hajó szélességének, az árboc magasságának vagy a vitorlafelületnek.

Vannak még előírások a lebegőképességre, egyéni kiegyenlítő képességre, a biztonsági és a túlélőberendezésekre.

A hajóosztályt elismeri a Nemzetközi Vitorlásszövetség.[2]

Az IMOCA 60 hajók általában könnyűek, nagy vitorlafelülettel rendelkeznek. A hajó héja jellemzően szénszálerősítésű elemekől épül fel, a komfortot illetően kevés engedmény van, de a konyha és két hálófülke kötelező.

IMOCA-versenyek[szerkesztés]

 • Calais Round Britain Race
 • Rolex Fastnet Race
 • Transat Jacques Vabre
 • Barcelona World Race[3]
 • Transat B to B
 • Single-Handed Trans-Atlantic Race
 • Route du Rum
 • Vendée Globe

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Classes. sailing.org. (Hozzáférés: 2012. április 21.)
 2. Open 60 Monohull Classes and Equipment.... (Hozzáférés: 2016. november 12.)
 3. Barcelona World Race

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az IMOCA 60 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.