II. Hori (alkirály)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hori
G5i

Hori ókori egyiptomi tisztségviselő, Kús alkirálya volt a XX. dinasztia idején, III. Ramszesz, IV. Ramszesz és talán V. Ramszesz uralkodása alatt is.

Családja Bubasztiszból származott. Apja, az idősebb Hori ugyanezt a pozíciót töltötte be az előző dinasztiabeli Sziptah fáraó uralkodásától egészen III. Ramszeszig. Horit Wentawat vagy Sziésze követte az alkirályi pozícióban; előbbi lehetséges, hogy a fia volt. Hori címei: „Kús alkirálya”, „Ámon-Ré arany földjeinek felügyelője”, „Királyi írnok”.[1]

Buhen kormányzójával ábrázolják III. Ramszesz kártusa előtt egy ajtókereten.[2] Számos graffitója maradt fenn az ottani templomban, valamint sziklafeliratai Naga-Abidiszben. Pár asszuáni graffito (Szehel szigetén és Szemnában) III. Ramszesszel említi együtt.[3] Sírja Tell Basztában (Bubasztisz) van.[4] A sírba égetett téglából épült folyosó vezet, melyből mindkét oldalon három, boltozatos kamra nyílik. A falak és a padló is égetett téglából készültek, talán hogy valamennyire védjenek a Delta-vidék nedvesebb levegője ellen. A falak felső része és a tető a gyakoribb vályogtéglából épült.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Viceroys of Ethiopia (II) by George A. Reisner The Journal of Egyptian Archaeology, Vol. 6, No. 1. (Jan., 1920)
  2. Editorial Foreword The Journal of Egyptian Archaeology © 1963
  3. Alexander J. Peden: The reign of Ramesses IV. Aris & Phillips, Warminster 1994, ISBN 0-85668-622-0, pp. 62–63.
  4. Labib Habachi, Tell Basta, Supplement aux Annales du Service des Antiquitès de l'Egypte. Cahier no. 22.
  5. Aidan Dodson and Salima Ikram, The Tomb in Ancient Egypt: Royal and Private Sepulchres from the Early Dynastic Period to the Romans, 2008, p. 268, Thames & Hudson.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hori II (Viceroy of Kush) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.