I. e. 26

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as éveki. e. 20-as éveki. e. 10-es éveki. e. 1-es évek1-es évek10-es évek20-as évek

Évek: i. e. 31i. e. 30i. e. 29i. e. 28i. e. 27i. e. 26i. e. 25i. e. 24i. e. 23i. e. 22i. e. 21

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Augustus császárt (nyolcadszor) és Titus Statilius Taurust (másodszor) választják consulnak.
  • Augustus maga veszi kezébe az évek óta húzódó cantabriai háború irányítását, de megbetegszik és kénytelen Tarragonába visszahúzódni.
  • Hispániai útja előtt Augustus Marcus Valerius Messallát nevezi ki Róma praefectusává, de mivel kinevezése nem törvényes, hat nap múlva lemond (vagy a szenátus kényszeríti erre).
  • Egyiptom praefectusa, Caius Cornelius Gallus kegyvesztetté válik, leváltják, mire öngyilkos lesz. Utóda Caius Aelius Gallus, aki háborút indít Arabia Felix (Sába királysága, a mai Jemen) ellen. Nabateus sivatagi kalauza azonban szándékosan nehéz terepre viszi, a sivatagi terep és ismeretlen betegségek megtizedelik a tízezres római sereget. Hat hónap alatt érnek el Sába fővárosához, Máridhoz de egyhetes ostrom után kénytelenek visszafordulni. A római flotta elfoglalja és elpusztítja Eudaemon (ma Áden) kikötőjét.

Pártus Birodalom[szerkesztés]

  • II. Tiridatész, aki i. e. 32 körül egy rövid időre letaszította a trónról IV. Phraatészt, római segítséggel ismét betör Mezopotámiába, elfoglalja egy részét és saját pénzt ad ki. Phraatész néhány hónappal később elűzi.

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 26 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.