Ugrás a tartalomhoz

I. e. 160

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as éveki. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es évek

Évek: i. e. 165i. e. 164i. e. 163i. e. 162i. e. 161i. e. 160i. e. 159i. e. 158i. e. 157i. e. 156i. e. 155

Események[szerkesztés]

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • I. Démétriosz szeleukida király keletre indul, hogy letörje a birodalom keleti felének függetlenedési törekvéseit; a nyugati felét Bakkhidész fővezérre bízza.
  • Alkimosz jeruzsálemi főpap segítségkérésére reagálva Bakkhidész bevonul a nemrég függetlenedett Júdeába, de előtte még vérengzést rendez a galileai haszideánusok között. Ostrom alá veszi Jeruzsálemet, de a makkabeus felkelés vezetőjének, Júdás Makkabeusnak sikerül kimenekülnie.
  • Az elaszai csatában Bakkhidész legyőzi a felkelőket és Júdás Makkabeus is elesik. Helyét a mozgalom élén öccse, Jonatán veszi át.
  • I. Démétriosz legyőzi és megöli a médiai felkelés vezérét, Timarkhoszt. Démétrioszt a római szenátus elismeri a Szeleukida Birodalom királyának, a babiloniak pedig a Szótér ("Megmentő") melléknevet adományozzák neki, mert felszabadította őket Timarkhosz zsarnoksága alól. A feldúlt Médiát hamarosan a pártusok támadják meg.
  • Meghal I. Artaxiasz örmény király, az Artaxida-dinasztia alapítója. Utóda fia, I. Artavaszdész.

Róma[szerkesztés]

  • Lucius Anicius Gallust és Marcus Cornelius Cethegust választják consulnak.
  • Meghal Lucius Aemilius Paullus Macedonicus, a makedón állam megsemmisítője. Temetésén először adják elő Terentius Adelphoe ("Fivérek") c. színművét.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 160 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.