Huszár Vilmos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Huszár Vilmos
Arcképe, De Stijl, 1922
Arcképe, De Stijl, 1922
Született 1884. január 5.
Budapest, Magyarország
Elhunyt 1960. augusztus 9. (76 évesen)
Hierden, Hollandia
Foglalkozása festőművész
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Huszár Vilmos témájú médiaállományokat.

Huszár Vilmos ( Budapest, 1884. január 5.Hierden, Hollandia, 1960. augusztus 9.) magyar festő és formatervező, aki alkotói fénykorát Hollandiában töltötte és egyik alapító tagja volt 1917-ben a De Stijl c. folyóiratnak, s a körülötte kialakult művészeti mozgalomnak.

Élete, munkássága[szerkesztés]

Budapesten tanult az Iparművészeti Főiskolán, nyaranként a nagybányai művésztelepen vagy Hollósy Simonnál Técsőn festett, Münchenben is járt tanulmányúton. Az 1900-as évek elején naturalista stílust sugárzó portréfestményekkel jelentkezett a Nemzeti Szalon és Műcsarnok kiállításain. 1905-ben kivándorolt Hollandiába, eleinte Voorburgban, majd Hágában telepedett meg; a képzőművészet több ágában szerzett ismereteket, az arckép és tájkép festészet mellett a grafika, az épület-plasztika, a belső építészet, színes üvegablakok készítése terén is kapott megbízásokat, sőt bábkészítéssel és színházi jelmeztervezéssel is foglalkozott.

A stílusirányzatok közül eleinte a naturalizmus és a posztimpresszionizmus, majd a kubizmus és a futurizmus volt rá nagy hatással, később a dada és a geometrikus absztrakció irányában tájékozódott. Jó barátságba került a kortárs haladó művészekkel, köztük Theo van Doesburg, Piet Mondrian, Gerrit Rietveld, Jacobus Johannes Pieter Oud, együtt alapították meg a De Stijl c. folyóiratot.

Barátságot kötött Piet Zwart bútortervezővel, s segédkezett mellette a Bruynzeel-ház (Voorburg) enteriőrjének kialakításában, a falak színskáláinak összeállításában. 1926-ban kialakította a Virginia cigaretta teljes vizuális megjelenítését a csomagolástól kezdve a reklámmal bezárólag. A Virgina cigaretta dobozán egy kortárs ismert színésznőt (Miss Blanche) ábrázol grafikusan, amint éppen cigarettázik, ezzel mintegy a szabadságot hirdetve, ekkor kezdett divatba jönni a fiatal nők körében a dohányzás.

Rietveld és Huszár makettje, De Stijl, 1923
Mechanikus tánc dada stílusban, 1923

Gerrit Rietveld építésszel maketteket készítettek a geometrikus absztrakció stílusában, megjelentették azokat a De Stijl hasábjain. New Yorkban volt kiállítása 1926-ban a Brooklyn Múzeumban, 1927-ben az Andersen Galériában. Sajnos műveit leginkább fényképekről lehet ismerni, mert azok magángyűjteményekben vannak és egymástól igen távol eső múzeumokban vagy elpusztultak. Szerencsére nézeteit gyakran publikálta a De Stijl hasábjain, kísérleteiről, műveiről is jelentek meg itt képek. A művész 1960-ban halt meg Hierdenben. Munkáiból a hágai Gemeentemuseum rendezett retrospektív kiállítást 1985. március 8-ától május 19-éig.

Műveiből (válogatás)[szerkesztés]

 • Nagybányai ház (1904) (Olaj, vászon, 60 x 80 cm) Magántulajdonban
 • Kertben (1906) (Olaj, vászon, 90 x 112 cm) Janus Pannonius Múzeum, Pécs
 • Fiatal nő geometrikus képpel és Bauhaus lámpával (Olaj, vászon, 50 x 60 cm) Magántulajdonban
 • Mechanikus tánc dada stílusban (1923)
 • Kompozíció (1926) (61 × 54 cm) Sztuki Múzeum, Łódź
 • Fekvő ábra (1928). (Olaj, vászon. 73 × 160,5 cm) Centraal Múzeum, Utrect
 • Táncos pár (1928) (70 × 50 cm. Olaj, fa) Amsterdam, magángyűjteményben
 • Van Termote[1] portréja (Olaj, vászon)
 • De Stijl kompozíciója (1950-1955) (Olaj, vászon. 66,7 x 57 cm) Gemeentemuseum, Hága
 • Kompozíció (1955-1960 körül) (Olaj, karton. 84,2 x 61,4 cm) Thyssen-Bornemisza Múzeum, Madrid

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Albert Termote

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Huszár Vilmos témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]