Hosszúszőrű német vizsla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hosszúszőrű német vizsla
Deutsch Langhaar
Barna hosszúszőrű német vizsla
Barna hosszúszőrű német vizsla
Fajtagazda ország Németország
Osztályozás
Csoport VII. Vizslák
Szekció 1. Kontinentális vizslák
Típus 1.1 Spániel típusú vizslák
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard [1](angol)
Kiadás éve 2000
A Wikimédia Commons tartalmaz Hosszúszőrű német vizsla
Deutsch Langhaar
témájú médiaállományokat.

Egyike a német vizsla fajtáknak. Habár nemzetközileg kevésbé ismert, mint a rövidszőrű vagy a drótszőrű német vizsla, de szülőhazájában elég elterjedt. Fürjészebekből, madarászkutyákból tenyészették ki a 20. század elején.

A fajta kialakulása és általános jellemzése[szerkesztés]

Kialakulásáról igen keveset tudunk. Anatómiai jellege alapján azonban a legvalószínűbb a régi spánielekből származtatott eredet. A spánielek Franciaországon és Anglián át kerültek a mai Németország területére, ahol a helyi vadászkutyákkal keveredtek. Valószínűnek tűnik, hogy a fajta ősei közösek a többi hosszú szőrű német vadászkutyafajtával, a német fürjészebbel, valamint a kis és nagy münsterlandival. A spániel vérre enged következtetni e fajták vízszeretete is.Legszívesebben vízi (vadliba, vadréce) és apróvad (nyúl, fogoly, fácán) vadászatokra használják.

  • Nagyság és súly

A német standard a kanok marmagasságát 60–70 cm, ideálisan 63–66 cm, a szukák marmagasságát 58–66 cm, ideálisan 60–63 cm-ben állapítja meg. Súlyuk kb. 30 kg.

  • Fej

Erőteljes, de száraz feje a szetterekére emlékeztet. Az arc és arckoponya aránya 1:1. Az arckoponya erős, az orrhát enyhén ívelt. Az orrtükör nagy, barna. A koponyatető széles, a nyakszirti dudor nem túlságosan hangsúlyozott. A szemek középnagyok, oválisak, nem túl mélyen ülök. A szemhéjak jól zárnak. A fülek magasan és szélesen tűzöttek, szépen simulnak a fejhez. Mennél sötétebb a szivárványhártya színe, annál jobb.

  • Nyak és törzs

A nyak erős, izmos, de ugyanakkor nemesen ívelt. A törzs lehetőleg négyzetbe írható, vagyis a marmagasság megegyezik a törzshosszúsággal. A mar jól fejlett, a hát feszes. A mellkas mély és széles. A bordák szépen íveltek. Az ágyéktájék egyenes és izmos, a far széles és enyhén lejtős. A farok középmagasan tűzött, munka közben vízszintesen hordott. Régebben a farok utolsó 3-5 csigolyáját csonkolták, de újabban meghagyják a teljes farkát. A végtagok erős csontozatúak és izmosak. A lapockák hosszúak és dőltek, nagy mozgáslehetőséget biztosítanak.

  • Szín és szőrzet

A szőrzet hossza és minősége a fajta egyik fontos követelménye, ezért erre igen nagy gondot kell fordítani. A fényes, erős szálú, de nem durva szőrzet enyhén hullámos és hosszú kell hogy legyen. A fejen – a fülek kivételével – a szőrzet rövidebb. A háton és az oldalakon 3–5 cm hosszú, enyhén hullámos. A nyakon, a has alatt hosszabb, a lábak hátsó élén, valamint a farkon zászlót alkot (nem kurtítják). Színe általában gesztenyebarna barnásderes, ritkábban tigriscsíkos vizslafajta. A mellen a fehér jegy nem hiba. Előfordulnak fehér alapon barnán foltos egyedek is.

  • Hibák

A szőrzet hibái kizáró jellegűek. Minden alkati hiba, lásd a rövidszőrű német vizslanál tárgyaltakat.

Alkalmazása[szerkesztés]

Sokoldalú, mindenes vadászkutya, szigorú irányelvek szerint tenyésztik komoly vadászati teljesítményekre. Különösen nagy súlyt fektetnek a vízi munkára és a csapázásra, az apróvad elhozására és a szép, tiszta ívű keresésre. Vadászoknak való, akiknél kiélheti vadászösztöneit, ezért csak vadászoknak adják el őket.

Rokon fajták[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Deutsch-Langhaar
A Wikimédia Commons tartalmaz Hosszúszőrű német vizsla témájú médiaállományokat.