Hooponopono

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Ho'oponopono (ho-o-pono-pono) a módszer követői számára egy hawaii gyógymód, a megbocsátás és megbékélés művészete. Olyan életfilozófia, melynek révén kijavíthatjuk, törölhetjük azokat az emlékeket és programokat, amelyeket örököltünk, és amelyek a tudatalatti elménkben raktározódtak el. Eredetileg a hawaii őslakosok úgy alkalmazták e művészetet a hétköznapi életükben, hogy összehívták a nagycsaládokat, mindenki mindenkitől bocsánatot kért, így teremtett magában békességet. A folyamat bocsánatkérésből, bűnbánatból és átváltozásból áll. Minden, ami az életben problémaként jelenik meg, emlék, program, amit ki lehet javítani, jóvá lehet tenni, és lehetséges törölni. Ily módon hogy egyaránt használható testi, lelki, mentális, érzelmi, szellemi problémák, családi, párkapcsolati vagy közösségi konfliktusok megoldására, hiszen a probléma eredete, mibenléte semleges: lehetőség arra, hogy kijavítsuk, töröljük. Ami a Ho'oponoponot gyakorló személyből törlődik, az törlődik mindenkiből, az őseiből, a családtagjaiból és ismerőseiből. Lényege, hogy a gyakorlat résztvevője közelebb kerül az úgynevezett "isteni ősforráshoz". A problémamegoldó módszer alapja az életünk eseményeinek, a benne szereplő személyek megjelenéséért vállalt 100%-os felelősségvállalás, miszerint bennünk van valami, ami bizonyos helyzeteket és embereket az életünkbe vonz. Az események, helyzetek mindaddig ismétlődnek, amíg más módon nem reagálunk rájuk.

A Ho'oponopono tanítása a polinéz kultúrából származik, és egyaránt ismert Szamoa, Tahiti és Új-Zéland hagyományaiban. Modernizált, a mai felgyorsult életritmusra is könnyedén alkalmazható változatát Morrnah Nalamaku Simeona hawaii gyógyító dolgozta ki. Mára a hagyományból világszerte elterjedt problémamegoldó módszer lett, és milliók alkalmazzák a hétköznapi élet problémáinak megoldására. A köszönöm és szeretlek szavak egyszerű ismétlésével elérhető, hogy a módszer gyakorlója a jelenben tartsa magát, elméje ne vigye el a múltba vagy a jövőbe. Így mentesül a stressztől, az aggodalmaktól és a problémákba való beleragadástól.

A Ho'oponopono hawaii eredetű szó jelentése: hibát kijavítani, helyrehozni.

Eredete[szerkesztés]

A Dr. Diethard Stelzl: Ho'oponopono - Gyógyítás szeretettel: A zavarlehetőségek megszüntetésének hatékony hawaii módszere. könyv alapján: A ho'o jelentése: "csinálni, végezni, kezdeményezni", pono pedig : "tökéletesen rendben lenni, eggyé válni az egyetemes renddel és az ősforrással" (akua).

A Hooponopono tehát magába foglalja az alábbiakat:

  • valamit újra rendbe hozni
  • kijavítani egy tévedést
  • helyreállítani az isteni rendet
  • a dolgokat egyesíteni isteni mivoltukkal
  • az ártalmas erőktől megszabadulni, hogy az isteni gondolatok, tettek és szavak szétáradhassanak bennünk

Kapcsolódó könyvek[szerkesztés]