Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Holokauszt Emlékközpont szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely
Holokauszt Emlékközpont
a bejárat a Páva utca felől
a bejárat a Páva utca felől
Település Budapest
Hely 1094 Budapest, Páva utca 39.
Építési adatok
Építés éve 2004
Tervező Mányi István
Építész(ek) Szenes István (belső)
Gergely László (belső)
Török Péter (táj és kert)
Építési költség 1,7 milliárd forint
Hasznosítása
Felhasználási terület múzeum, emlékhely
Alapadatok
Teljes terület4689 m²
Elhelyezkedése
Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely (Budapest)
Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely
Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 01″, k. h. 19° 04′ 24″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 01″, k. h. 19° 04′ 24″
Commons

A Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely (röviden: Holokauszt Emlékközpont) a Páva utcai zsinagóga mellett felépült múzeum és egyben emlékhely, ami a magyarországi zsidó holokauszt eseményeit dolgozza fel és állítja ki.

Története[szerkesztés]

A Páva utcai zsinagóga 1923-ban épült fel Baumhorn Lipót tervei alapján. A környék a második világháború végén internálótáborként működött. A háború után a kevés visszatérő miatt a zsinagóga hamar elnéptelenedett, 1982-ben be is zárták.

A Dokumentációs Központ Ferencváros 21. század eleji dinamikus városrehabilitációjának, megújulásának egyik lépéseként épült meg 2004-ben.

A bejárathoz vezető beugró egyik fala
Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely, légi fotó
Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely légi felvételen

Felelős tervezője Mányi István, belsőépítésze Szenes István és Gergely László, táj- és kertépítésze Török Péter voltak. Mányi, Szenes és Török Ybl-díjas építészek, valamint Gergely és a többi munkatárs a tervezés során a földrengések okozta épületi elmozdulásokat igyekeztek utánozni, amivel a holokausztra, mint a magyarországi zsidók földrengésére kívántak reflektálni.

Az épület falai szándékosan szabálytalanok, néhol döntöttek, egyes szakaszaik pedig az egyik végüktől a másikig fokozatosan emelkednek. A szabálytalanságot fokozza néhány fal megépítése is, ahol a többivel szemben a téglasorok nem vízszintesen, hanem az adott fal magasságcsökkenésével ellentétes, emelkedő vonalat kiadva kerültek beépítésre.

A páva utcai homlokzata középen „V” alakban beugrik, a bejárat is itt került kialakításra. Belül a zsinagógát felújították, ami ma is működik, valamint egy belső kertet és egy árkádsort alakítottak ki az emlékezésnek. A magasföldszinten került kialakításra a kiállítótér. Az épület tetején egy tetőkert is van.

Átadásakor megkapta Budapest Építészeti Nívódíját (2004), majd 2005-ben a Pro Architectura díjat, valamint az Építőipari Mesterdíjat, 2006-ban pedig a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat.

Források[szerkesztés]