Hollandfalu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Hollandfalu Kecskemét III. kerületének, a Széchenyivárosnak egy külső kertvárosi része.

Fekvése[szerkesztés]

A város (és a Széchenyiváros) északnyugati szélén fekszik. Északkeletről a Lukács György utca, délkeletről a Fáklya utca, délnyugatról a Nyíri út és északnyugatról a Károly Róbert körút (a város széle, valamint a Máriahegy) határolja.

Területe nagyjából 27 hektár

Térkép Hollandfalu határairól: http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=461hollandfalu.jpg

Története[szerkesztés]

A Széchenyiváros felépülését követően indult el a kertes sor és ikerházak építése kb. 1986-tól. Egymás után jöttek létre az utcák, megközelítőleg 1995 körül érte el maihoz közeli állapotát, bár azóta is folyamatosan fejlődik. 1992-ben volt egy nagyobb utcanévváltoztatási hullám, ekkor kapták meg mai nevüket.

Nevének eredete[szerkesztés]

Az első pár évben még KISZ Lakótelepnek nevezték, majd ez a rendszerváltással Hollandfalura keresztelődött. Ezt a nevet a Pajzs utcában megépült 10 holland típusú sorházról kapta.

Látnivalók[szerkesztés]

Bogovicsfalu[szerkesztés]

A Pajzs utca második felében - a Széchenyivárosban egyedül itt - olyan régi tanyasi típusú lakóházak állnak, amelyek még a Sz.város beépülése előttről maradtak itt. Ez volt a Bogovicsfalu. Ma is álló házainak még mindig Máriahegy a hivatalos címük, amit a Google térkép is megtalál, valamint a Pajzs utca azon szakaszát Máriahegy tanyaként jelöli, ezzel emléket és korlenyomatot alkotva az ezen a területen fekvő néhai Máriahegynek. A Széchenyiváros múltjáról bővebben: Mária köz (Kecskemét).

További látnivalók a Hollandfaluhoz közel:

  • Kecskeméti Arborétum
  • Benkó Zoltán Szabadidőközpont (Vízműdomb)

Megközelítése[szerkesztés]

A városközpontból busszal (4, 12, 14, 14D, 29 vonalak) 10 perc, de a Noszlopy Gáspár parkból is (22-es) maximum 15 perc alatt megközelíthető. A város más részeiből (a 34-es, 34A vonalon Kadafalváról, a 29-es vonalon Hetényből) is könnyen el lehet jutni.

Politika[szerkesztés]

Az 5. számú egyéni választókerületben fekszik, melynek önkormányzati képviselője 2019 óta Józsa Bálint (Szövetség a Hírös Városért). 2014 és 2019 között a fideszes Engert Jakabné képviselte a körzetet.

Intézmények[szerkesztés]

  • Margaréta Otthon (idősek otthona)
  • Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola
  • Bárányka Óvoda (Szent-Györgyi Albert utca 23.)

Hitélet[szerkesztés]

  • Kecskeméti Baptista gyülekezet (Szent-Györgyi Albert utca 23.)
  • Jehova Tanúi Királyság Terme (Március 15. u. 29.)

Vállalkozások, üzletek[szerkesztés]

Egy szupermarket (Domb Áruház), valamint több kisbolt, egy biobolt, gyógyszertár, orvosi és állatorvosi rendelő, virágbolt, kocsma, lottózó és még egy autószerelő műhely is található itt.

2018-ban a Fáklya utcában megnyitották a Széchenyivárosi Közösségi Kertet, amely kertészkedési lehetőséget biztosít a közeli panelházakban élők számára.