Hodászi roma tájház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A hodászi roma tájház Magyarország első roma tájháza. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon található, Rézműves Melinda roma származású etnográfus hozta létre 2001-ben. A tájház egyik célja, hogy bemutassa a helyi romák második világháború előtti és 1960-as évekbeli lakáskultúráját, népi építészeti örökségét és tárgyi értékeit. Másrészt, fontos célkitűzés a közösségfejlesztés, a roma népi kultúra népszerűsítése, a helyi roma kultúra értékeinek feltárása, a romani nyelv aktív használatának motiválása.

Rézműves Melinda Hodászon nőtt fel, és egyetemi tanulmányai alatt fogalmazódott meg benne, hogy a Magyarországon fellelhető 400 nemzetiségi tájház mellett látogatható legyen egy roma tájház is. 2001-ben a cigánytelepen egy kétosztatú, sárfalazatú ház felújításával, majd egy félig földbe ásott putri, azaz veremház megépítésével létrejött a hodászi roma tájház a görög-katolikus cigány egyház szomszédságában. A Tájház civil kezdeményezéssel valósult meg. A félig földbe ásott putriban a második világháború előtti lakhatási lehetőség tekinthető meg, míg az 1960-as évekbeli lakáskultúrát egy nádfedelű kétosztatú ház mutatja be. Emellett a hagyományos roma mesterségek használati tárgyainak ismertetésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

A 2014-ben megépült Alkotóház színtere a gyűjtemény (néprajzi, irodalmi, képzőművészeti, fotógyűjtemény) bemutatásának valamint a tudásmegosztó konferenciák, tréningek, múzeumpedagógiai és műhelyfoglalkozások a közösség fejlesztését szolgálják.

Források[szerkesztés]

Romatajhaz.hu