Hegedűs a háztetőn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hegedűs a háztetőn
(Fiddler on the Roof)
Rendező Norman Jewison
Producer Norman Jewison
Műfaj dramedy
musicalfilm
Forgatókönyvíró Sólem Aléchem regénye alapján
Joseph Stein
Főszerepben Hajím Topól
Zene Jerry Bock
Operatőr Oswald Morris
Vágó Antony Gibbs, Robert Lawrence
Gyártás
Gyártó Amerikai Egyesült Államok
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Időtartam 181 perc
Forgalmazás
Forgalmazó United Artists
Bemutató 1971
További információk
IMDb-adatlap

A Hegedűs a háztetőn (Fiddler on the Roof) 1971-ben bemutatott amerikai zenés film, a korábban Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című regénye alapján 1964-ben New Yorkban bemutatott, majd világszerte nagy sikerrel játszott, azonos című musical filmváltozata.

Előzmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1964. szeptember 22-én mutatták be elsöprő sikerrel a New York-i Broadwayn, az Imperial Theater színpadán a Sólem Aléchem regényéből adaptált, Joseph Stein által színpadra írt musicalt, Jerry Bock zenéjével, Sheldon Hernick szövegkönyvével, és Zero Mostel főszereplésével.[1] 1966. december 21-én, Anatevka címen adták elő először európai színpadon, Amszterdamban,[2] majd Londonban is a musicalt, 1967-ben pedig Tokióban is nagy sikerrel játszották.[3] A musical több mint négy évtizede sikerrel jelenik meg a világ színpadain, New Yorkban és Londonban is folyamatosan játsszák. Magyarországon 1973-tól a Fővárosi Operettszínházban Bessenyei Ferenc színpadi játéka tette emlékezetessé a musicalt, és különösen népszerű volt előadásában a Ha én gazdag lennék (If I Were A Rich Man) című betétdal. 1986-ban nagylemezen is megjelentek a magyar előadás zenei betétei. A felújított Szegedi Nemzeti Színház is ezzel a darabbal nyitotta meg az épületet és az évadot 1986. október 10-én Sándor János (rendező) színpadra állításában Király Levente A Nemzet Színésze főszereplésével. 1996 óta folyamatosan játssza a darabot a Madách Színház, Huszti Péter és Dunai Tamás főszereplésével. 2010. március 12-től látható a darab a Vígszínházban, Hegedűs D. Géza és Reviczky Gábor főszereplésével.

Az 1960-as évek végére a musicalnek nagy sikere volt szerte a világ színpadain, ezért 1969-ben Norman Jewison felkérést kapott a musical megfilmesítésére. A főszereplőt, Tevjét alakító színész kiválasztásakor a rendező hazardírozott, amikor választása a londoni színpadokon a címszerepet játszó, izraeli Hajím Topólra esett, szemben a musicalt világhírnévre vivő Zero Mostellel.[4] A külső helyszíni felvételeket javarészt HorvátországbanMala Goricában és Lekenikben – forgatták, a stúdiófelvételekre a buckinghamshire-i Pinewood stúdiókban került sor.

A film a legjobb film és férfi főszereplő Golden Globe-díját nyerte el 1972-ben. Az ugyanabban az évben megrendezett 44. Oscar-gálán három Oscar-díjat nyert el: a legjobb operatőri, filmzeneszerzői és hangmérnöki munkának járót, de további öt kategóriában nevezték az alkotógárdát (legjobb film, férfi főszereplő, férfi mellékszereplő, látványtervező, rendező).

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 20. század első évtizedében játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban, Anatevkán játszódik. A főszereplő, Tevje, a szegény tejesember (Hajím Topól) és asszonya, Golde (Norma Crane) egy tradicionális világot képviselnek, amelyben a férfi, az apa szava a döntő, s az értékrendet e hagyományos családeszmény, a zsidó közösség és vallás előírásai határozzák meg. Tevjének azonban van öt leánya, akik már a modern, 20. századi világot személyesítik meg, amelyben a személyes érzelmek előbbre valóak a tradicionális-vallási eszméknél. Tevje a házasságközvetítő Jente (Molly Picon) segítségével igyekszik kiházasítani idősebb leányait, ám azzal kell szembesülnie, hogy ellenszegülnek a szülői akaratnak. Szüleik generációjával szembemenve, a feléjük áradó megvetés és kiközösítésük árán is, vágyaiknak megfelelően veszik kezükbe életük irányítását. A legidősebb lány, Cejtel (Rosalind Harris) a szegény szabóhoz, Mótelhez (Leonard Frey) megy nőül, noha apja a gazdag, de idős mészárosnak, Lazar Wolfnak (Paul Mann) ígérte a kezét. A kisebb nővérek hasonlóan öntörvényű döntései feldúlják a szülőket, s hagyományaikkal, zsidóságukkal való számadásra ösztönzik őket. A családi fészket előbb Hódel (Michele Marsh) hagyja el, aki egy kijevi marxista zsidóval, Percsikkel (Paul Michael Glaser) köti össze életét. Tevje összeomlását a harmadik lány, Hává (Neva Small) döntése idézi elő, aki egy orosz legénnyel, Fegykával (Ray Lovelock) házasodik össze. Mindeközben a helyi zsidó közösségnek szembe kell néznie a történelemmel is: a mind erőteljesebb antiszemitizmussal, a népük ellen irányuló megmozdulásokkal, pogromokkal és végül azzal, hogy vagyonukat hátrahagyva kell elhagyniuk őseik földjét, Anatevkát.

Betétdalok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. Tradition – Tevje
2. Matchmaker, Matchmaker – Cejtel, Hódel, Hává
3. If I Were a Rich Man – Tevje
4. Sabbath Prayer – Tevje, Golde
5. To Life – Tevje, Lazar Wolf
6. Tevye’s Monologue – Tevje
7. Miracle of Miracles – Mótel, Cejtel
8. Tevye’s Dream – Tevje, Golde, Cejtel nagymama, Fruma Sára
9. Sunrise, Sunset – Tevje, Golde, Percsik, Hódel

10. The Bottle Dance – instrumentális
11. Now I Have Everything – Percsik, Hódel
12. Tevye’s Rebuttal – Tevje
13. Do You Love Me? – Tevje, Golde
14. The Rumor – Jente, Avram
15. Far From the Home I Love – Hódel
16. Yente – Jente
17. Chava Sequence – Tevje
18. Anatevka – kórus

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Howard Taubman, Mostel as Tevye in ’Fiddler on the Roof’: Sholem Aleichem tales made into a musical, New York Times, September 23, 1964, p56.
  2. ’Fiddler on the Roof’ Opens To Cheers in Amsterdam, New York Times, December 22, 1966, p39.
  3. Robert Trumbull, Japanese 'Fiddler on the Roof' Welcomed by Tokyo Audience, New York Times, September 7, 1967, p50.
  4. Israeli Star to Play Tevya In ’Fiddler on the Roof’ Film, New York Times, February 21, 1969, p31.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]