Hegedűs a háztetőn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hegedűs a háztetőn
(Fiddler on the Roof)
1971-es amerikai film
Rendező Norman Jewison
Producer Norman Jewison
Vezető producer Walter Mirisch
AlapműSólem Aléchem regénye alapján
Műfaj dráma, musical, romantikus
Forgatókönyvíró Joseph Stein
Főszerepben Hajím Topól
Zene Jerry Bock
Operatőr Oswald Morris
Vágó
Jelmeztervező
 • Joan Bridge
 • Elizabeth Haffenden
Díszlettervező Peter Lamont
Gyártásvezető Ted Lloyd
Gyártás
Gyártó The Mirisch Production Company
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő 179 perc
Költségvetés 9 000 000 $
Képarány 2,20:1
Forgalmazás
Forgalmazó Amerikai Egyesült Államok United Artists
Bemutató
Eredeti magyar adó
Korhatár
 • Korhatár nélkül megtekinthető. (TV-1)
 • Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott. (MGM / AMC, Duna)
Bevétel
USA
83 387 607
$
További információk

A Hegedűs a háztetőn (eredet cím: Fiddler on the Roof) egész estés, Oscar-díjas amerikai zenés film, amelyet 1971-ben mutattak be. A Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című regénye alapján 1964-ben New Yorkban bemutatott, majd világszerte nagy sikerrel játszott, azonos című musical filmváltozata.

Előzmények[szerkesztés]

1964. szeptember 22-én mutatták be elsöprő sikerrel a New York-i Broadwayn, az Imperial Theater színpadán a Sólem Aléchem regényéből adaptált, Joseph Stein által színpadra írt musicalt, Jerry Bock zenéjével, Sheldon Hernick szövegkönyvével, és Zero Mostel főszereplésével.[1] 1966. december 21-én, Anatevka címen adták elő először európai színpadon, Amszterdamban,[2] majd Londonban is a musicalt, 1967-ben pedig Tokióban is nagy sikerrel játszották.[3] A musical több mint négy évtizede sikerrel jelenik meg a világ színpadain, New Yorkban és Londonban is folyamatosan játsszák. Magyarországon 1973-tól a Fővárosi Operettszínházban Bessenyei Ferenc színpadi játéka tette emlékezetessé a musicalt, és különösen népszerű volt előadásában a Ha én gazdag lennék (If I Were A Rich Man) című betétdal. 1986-ban nagylemezen is megjelentek a magyar előadás zenei betétei. A felújított Szegedi Nemzeti Színház is ezzel a darabbal nyitotta meg az épületet és az évadot 1986. október 10-én Sándor János (rendező) színpadra állításában Király Levente A Nemzet Színésze főszereplésével. 1996-tól játszotta a darabot a Madách Színház, Huszti Péter és Dunai Tamás főszereplésével. 2010. március 12-től volt látható a darab a Vígszínházban, Hegedűs D. Géza és Reviczky Gábor főszereplésével, amelyet 2016. júniusában levettek a műsorról.

Magyarországon Tevje szerepét eljátszó színészek (1973-tól):[4]

Az 1960-as évek végére a musicalnek nagy sikere volt szerte a világ színpadain, ezért 1969-ben Norman Jewison felkérést kapott a musical megfilmesítésére. A főszereplőt, Tevjét alakító színész kiválasztásakor a rendező hazardírozott, amikor választása a londoni színpadokon a címszerepet játszó, izraeli Hajím Topólra esett, szemben a musicalt világhírnévre vivő Zero Mostellel.[8] A külső helyszíni felvételeket javarészt HorvátországbanMala Goricában és Lekenikben – forgatták, a stúdiófelvételekre a buckinghamshire-i Pinewood stúdiókban került sor.

A film a legjobb film és férfi főszereplő Golden Globe-díját nyerte el 1972-ben. Az ugyanabban az évben megrendezett 44. Oscar-gálán három Oscar-díjat nyert el: a legjobb operatőri, filmzeneszerzői és hangmérnöki munkának járót, de további öt kategóriában nevezték az alkotógárdát (legjobb film, férfi főszereplő, férfi mellékszereplő, látványtervező, rendező).

Történet[szerkesztés]

A 20. század első évtizedében játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban, Anatevkán játszódik. A főszereplő, Tevje, a szegény tejesember és asszonya, Golde tradicionális világot képviselnek, amelyben a férfi, az apa szava a döntő, s az értékrendet e hagyományos családeszmény, a zsidó közösség és vallás előírásai határozzák meg.

Tevjének azonban van öt leánya, akik már a modern, 20. századi világot személyesítik meg, amelyben a személyes érzelmek előbbre valóak a tradicionális-vallási eszméknél. Tevje a házasságközvetítő Jente segítségével igyekszik kiházasítani idősebb leányait, ám azzal kell szembesülnie, hogy azok ellenszegülnek a szülői akaratnak. Szüleik generációjával szembemenve, a feléjük áradó megvetés és kiközösítésük árán is, vágyaiknak megfelelően veszik kezükbe életük irányítását. A legidősebb lány, Cejtel egy szegény szabóhoz, Mótelhez megy nőül, noha apja a gazdag, de idős mészárosnak, Lazar Wolfnak ígérte a kezét. A kisebb nővérek hasonlóan öntörvényű döntései feldúlják a szülőket, s hagyományaikkal, zsidóságukkal való számadásra ösztönzik őket. A családi fészket előbb Hódel hagyja el, aki egy kijevi marxista zsidóval, Percsikkel köti össze életét. Tevje összeomlását a harmadik lány, Hává döntése idézi elő, aki egyáltalán nem zsidóval, hanem egy orosz legénnyel, Fegykával házasodik össze. Tevje hirtelen kitagadja lányát, ám mikor távoznak, Isten áldását kéri a házasokra.

Mindeközben a helyi zsidó közösségnek szembe kell néznie a történelemmel is: a mind erőteljesebb antiszemitizmussal, a népük ellen irányuló megmozdulásokkal, pogromokkal és végül azzal, hogy vagyonukat hátrahagyva el kell hagyniuk őseik földjét, Anatevkát.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
1. szinkron (1990) 2. szinkron (2010)
Tevje Hajím Topól Bessenyei Ferenc Barbinek Péter
Golde Norma Crane Menszátor Magdolna Hámori Eszter
Motel Kamzoil Leonard Frey Márton András Kisfalusi Lehel
Yente Molly Picon Sándor Böske Sáfár Anikó
Lazar Wolf Paul Mann Áts Gyula ?
Tzeitel Rosalind Harris Détár Enikő ?
Hodel Michele Marsh Kökényessy Ági ?
Chava Neva Small Murányi Tünde ?
Perchik Paul Michael Glaser Székhelyi József ?
Fyedka Ray Lovelock Pusztaszeri Kornél ?
Rabbi Zvee Scooler Komlós András ?
Shprintze Elaine Edwards ? ?
Bielke Candy Bonstein ? ?
Mordcha Shimen Ruskin ? ?
Konstábler Louis Zorich ? ?
Avram Alfie Scopp ? ?
Nachum Howard Goorney ? ?
Mendel Barry Dennen ? ?

Betétdalok[szerkesztés]

1. Tradition – Tevje
2. Matchmaker, Matchmaker – Cejtel, Hódel, Hává
3. If I Were a Rich Man – Tevje
4. Sabbath Prayer – Tevje, Golde
5. To Life – Tevje, Lazar Wolf
6. Tevye’s Monologue – Tevje
7. Miracle of Miracles – Mótel, Cejtel
8. Tevye’s Dream – Tevje, Golde, Cejtel nagymama, Fruma Sára
9. Sunrise, Sunset – Tevje, Golde, Percsik, Hódel

10. The Bottle Dance – instrumentális
11. Now I Have Everything – Percsik, Hódel
12. Tevye’s Rebuttal – Tevje
13. Do You Love Me? – Tevje, Golde
14. The Rumor – Jente, Avram
15. Far From the Home I Love – Hódel
16. Yente – Jente
17. Chava Sequence – Tevje
18. Anatevka – kórus

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Howard Taubman, Mostel as Tevye in ’Fiddler on the Roof’: Sholem Aleichem tales made into a musical, New York Times, September 23, 1964, p56.
 2. ’Fiddler on the Roof’ Opens To Cheers in Amsterdam, New York Times, December 22, 1966, p39.
 3. Robert Trumbull, Japanese 'Fiddler on the Roof' Welcomed by Tokyo Audience, New York Times, September 7, 1967, p50.
 4. ELŐADÁSOK (hu-HU nyelven). szinhaziadattar. [2016. május 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 11.)
 5. Stohl András: Ma nem lehet olyat mondani, amiben nincs benne a politika (magyar nyelven). magyarnarancs.hu. (Hozzáférés: 2017. május 18.)
 6. További szereplők: Éder Enikő, Martinovics Dorina, Bánfalvi Eszter, Sodró Eliza, Pájer Alma, Kornis Anna, Csákányi Eszter, Szatory Dávid, Bányai Kelemen Barna, Fehér Tibor, Tóth Gabi, Náray Erika, Hevér Gábor, Lugosi György, Márton András, Patkós Márton, Makranczi Zalán, Juhász Levente, Misurák Tünde
 7. A bemutató 2017. szeptember 10-én volt a budapesti Papp László Arénában. Azt követően sorrendben a következő városok sportcsarnokaiban adták elő az előadást: Szombathely, Győr, Debrecen, Miskolc, Veszprém, Pécs, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, Szeged (2018 nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékokon). [1] Archiválva 2017. december 11-i dátummal a Wayback Machine-ben
 8. Israeli Star to Play Tevya In ’Fiddler on the Roof’ Film, New York Times, February 21, 1969, p31.

Források[szerkesztés]

Hegedűs a háztetőn a Mafab.hu-n (magyarul)

Hegedűs a háztetőn a Snitt.hu-n (magyarul)

További információk[szerkesztés]