Hautzinger Gyula

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dr. Hautzinger Gyula
1998-ban
1998-ban
Született1949. március 13. (75 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Gyermekeikét gyermek
Foglalkozásakatona, író, újságíró
IskoláiZalka Máté Katonai Műszaki Főiskola, Katonai Hadtáp és Szállítási Akadémia (Leningrád)
KitüntetéseiFrancia Köztársaság Nemzeti Érdemrendjének tisztje
Katonai pályafutása
OrszágMagyarország
Fegyvernemlégvédelmi, logisztikai
Szolgálati ideje19672006
Rendfokozatanyá. ezredes
KitüntetéseiFrancia Köztársaság Érdemrend tiszti fokozata, USA Army Szent Márton Érdemrend
SablonWikidataSegítség

Dr. Hautzinger Gyula (Budapest, 1949. március 13. –) nyugállományú ezredes, katonai elemző és publicista.

Szakmai életútja[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányai után, a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolát hadtáp szakon 1971-ben végezte.

1971-től első tiszti beosztásában négy évig a 11. Honi Légvédelmi Tüzér (rakéta) ezred hadtápszolgálatánál, tervező-szervező tisztként szolgált.

1976–79. között (tíz hónapos orosz nyelvi előkészítő tanfolyam után) Leningrádban (ma Szentpétervár) a Katonai Hadtáp és Szállítási Akadémián sikeresen végezte magasabb tiszti beosztásra képesítő (egyetemi) szakmai tanulmányait.

1979–84. között a Honi Légvédelmi Hadosztálynál (Miskolc) mint a hadosztály hadtáp törzsfőnöke teljesített szolgálatot. 1980-tól a hadosztály felszámolásáig, négy éven át megbízottként, ellátta a hadosztály hadtápfőnöki (parancsnok hadtáphelyettesi) feladatokat is.

1984. nyarán áthelyezésre került a Honvédelmi Minisztériumba, ahol kiemelt hadműveleti főtisztként a Hadtáp Főcsoportfőnökség állományában teljesített szolgálatot.

1986-ban a két évvel korábban alakult, az ország teljes légvédelméért felelős 1. Honi Légvédelmi Hadtest (Veszprém) hadtápfőnökévé, tábornoki beosztásba a parancsnok hadtáphelyettesének nevezték ki. 1990-től a korábbi hadtáp és technikai szolgálatok összevonása után továbbra is ellátta a Honi Légvédelmi Csapatok hadtápfőnöki beosztását.

1992-ben nyert kinevezést korábbi katonai főiskolájára, hogy több mint húsz év elteltével azt a tanszéket (Hadtáp és pénzügy) vezesse, amelynek egykor hallgatója volt. Öt éves tanszékvezetői tevékenysége alatt a katonai főiskolai oktatás átalakításával összhangban tovább közelítette a szakmai tananyagot annak a polgári felsőoktatásban is értelmezhető alapjaihoz. Ebből írta és 1995-ben sikeresen megvédte első, egyetemi doktori értekezését. Ezt követően, intenzív angol nyelvi tanfolyamokat végzett és felsőfokú angol nyelvi képesítést szerzett.

1997-ben nevezték ki az újonnan alakult, és a NATO csatlakozást elősegítő NATO Integrációs Felkészítő Munkacsoportba, ahol mint a logisztikai szekció vezetője dolgozott a katonai felkészülés elősegítésén. Közben Hollandiában a Védelmi Kollégium hallgatójaként, elsőként végzett a partner országok részére szervezett haladó törzstiszti tanfolyamon.

1998. június 1-től a NATO Szövetségesek Atlanti Legfelső Parancsnokának felkérése alapján, mint a honvéd vezérkar főnök kiküldötte kinevezést kapott a hadászati parancsnokság norfolki (USA, Virginia) főhadiszállására, ahol első magyar tisztként képviselte a Magyar Honvédséget. Hazánk 1999. március 12-i csatlakozása után eredeti felkészültségének megfelelően, a parancsnokságon logisztikai főtiszti beosztásban folytatta NATO szolgálatát.

2001. március 1-től a Magyar Köztársaság elnökének felkérésére rövid ideig szárnysegédi teendőket látott el.

2001. december 15-től a HM Stratégiai Védelmi Kutató Hivatal tudományos főmunkatársa.

2002-ben Ph.D. fokozatot szerzett.

2003. augusztusa és 2004 júliusa között egy esztendőt töltött Irakban, mint a Nemzetközi („Lengyel”) Hadosztály logisztikai főnöke, ebben a minőségében a magyar szállító zászlóalj szakmai irányítója. Hazatérte után munkáját a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Társadalomtudományi Intézetében folytatta.

2006. március 14-n a szolgálati felső korhatár elérésével nyugállományba vonult.

Hobbija a vadászat, 1996-1998 között az országos Vadászati Kulturális Egyesület elnöke volt. Folyékonyan beszél angolul és oroszul. Nős, két felnőtt gyermeke és öt unokája van.

Publikációi[szerkesztés]

Különböző fórumokon rendszeresen előad, publikál, regisztrált újságíró. Leggyakrabban az EUROASTRA internetes magazinban jelennek meg cikkei, amelynek szerkesztő-újságírója. Katonai elemzőként gyakran publikál a GROTIUS tudományos folyóiratban. Öt könyve jelent meg, amelyek elérhetőek az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus könyvtárában:

Társadalmi szerepvállalás[szerkesztés]

Nyugdíjba vonulása után éveken keresztül a Magyar Atlanti Tanács alelnöke volt.

Kitüntetései[szerkesztés]

Kitüntetései közül említésre méltó: a Francia Köztársaság Érdemrend tiszti fokozata, valamint iraki tevékenységéért az USA és Szlovákia által adományozott kitüntetések. 2018-ban megkapta az USA hadseregének legmagasabb logisztikai elismerését a Szent Márton Érdemrendet.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]