Hatpirosos sznúker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A hatpirosos snooker kezdőállása

A hatpirosos sznúker a snookerjáték egyik fajtája, amely annyiban különbözik a hagyományostól, hogy csak hat darab piros golyó van az asztalon 15 helyett.

Minden más játékszabály megegyezik a hagyományos snookerével, amely azt is jelenti, hogy ebben a formátumban a hibáknak nagyobb súlya van az összpontszámban. A formátumot a kevesebb piros golyókkal a rövidebb frame-ekre tervezték.

A hatpirosos snooker első nemzetközi tornáját 2008 júliusában rendezték, amelyet Ricky Walden nyert meg.[1] Az első világbajnokságot 2009. december 15–18. között játszották Írországban. A döntőben Mark Davis 6–3-ra nyert Mark Williams ellen, ezzel Davis lett a hatpirosos snooker első világbajnoka.[2]

A hatpirosos snookerben egy frame-ben maximum 75 pont érhető el: 6 darab piros 6 darab feketével, amely 48 pont; és 27 pont a színes golyók elrakásával.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SangSom 6-Red Snooker International Championship 2008”, cuesportsindia.com (Hozzáférés ideje: 2012. július 6.) (angol nyelvű) 
  2. Davis makes his Mark in Killarney. Global Snooker, 2009. december 18. [2011. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 6.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap