Használati eset diagram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
UML használati eset diagram egy ügyfél (szereplő) interakciójához egy étteremben (a rendszer)

A használati eset diagram (angolul: use case diagram) a felhasználó lehetséges interakcióinak grafikus ábrázolása egy rendszerrel. A használati eset diagram különböző típusú felhasználókat mutat be, akikkel a rendszer rendelkezik, és gyakran más típusú diagramok is kísérik használatát. Az egyes használati eseteket jelölhetik körök vagy ellipszisek. A rendszerben szereplőket gyakran pálcikafigurákkal jelölik.

Alkalmazás[szerkesztés]

Noha a használati eset önmagában is részletezhet minden lehetőséget, viszont egy használati eset diagram segíthet magasabb szintű képet adni a rendszerről. Korábban a következőket mondták a használati eset diagramról: "A használati eset diagramok a rendszer tervrajzai".[1]

A leegyszerűsített jellegük miatt a használati eset diagramok jó kommunikációs eszközt jelenthetnek a projektben érdekelt felek számára. A rajzok megpróbálják a valós világot leképezni és egyfajta képet mutatni az érdekelt felek számára, hogy azok megértsék, hogyan tervezik a rendszert. Siau és Lee végzett kutatást annak érdekében, hogy volt-e egyáltalán olyan helyzet, ahol a használati eset diagramokra szükség volt, vagy azok teljes mértékben elhagyhatóak lettek volna. Kutatásuk végén azt a megállapítást találták, hogy a használati eset diagramok egyszerűbben közvetítették a rendszer szándékát az érintettek számára, valamint "teljesebben értelmezték, mint az osztálydiagramokat".[2][3]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. McLaughlin, B., Pollice G., West D.. Head First Object Oriented Analysis and Design (angol nyelven). O'Reilly Media, Inc., 297. o. [2006. február 25.] (2007) 
  2. Siau, Keng, Lee Lihyunn. Are use case and class diagrams complementary in requirements analysis? An experimental study on use case and class diagrams in UML. Requirements Engineering, 234. o. (2004) 
  3. 1. Use Case Diagram (amerikai angol nyelven). Visual Paradigm Community Circle. (Hozzáférés: 2021. április 22.)

Bibliográfia[szerkesztés]

  • Gemino, A., Parker, D. (2009) "Use case diagrams in support of use case modeling: Deriving understanding from the picture", Journal of Database Management, 20(1), 1-24.
  • Jacobson, I., Christerson M., Jonsson P., Övergaard G., (1992). Object-Oriented Software Engineering - A Use Case Driven Approach, Addison-Wesley.
  • Kawabata, R., Kasah, K. (2007). "Systems Analysis for Collaborative System by Use Case Diagram", Journal of Integrated Design & Process Science, 11(1), 13–27.
  • McLaughlin, B., Pollice, G., West, D. (2006). Head First Object Oriented Analysis and Design, O'Reilly Media, Inc.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Use case diagram című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]