Harcoló Szolidaritás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harcoló Szolidaritás

Alapítva1982
SzékhelyWrocław
VezetőKornel Morawiecki
A Wikimédia Commons tartalmaz Harcoló Szolidaritás témájú médiaállományokat.

Harcoló Szolidaritás (lengyelül: Solidarność Walcząca) illegális lengyel antikommunista szervezet volt, amelyet 1982 júniusában alapított Kornel Morawiecki Wrocławban válaszként a Szolidaritás szakszervezet betiltására és az ellenzék kormányzati elnyomásával szemben, miután a szükségállapotot bejelentették 1981-ben. Ez volt a Szolidaritás legradikálisabb szervezete.

A Morawiecki és a Harcoló Szolidaritás aktivistái a második világháborús lengyel ellenállás utódjaként látták és alakították ki szervezetüket, így szimbólumuk egybeolvasztotta a Szolidaritás logót a Honi Hadsereg szimbólimaként használt horgonnyal (kotwica) és koronázott lengyel sassal (1945-ben az új kommunista rezsim eltávolította a koronát a sas fejéről a lengyel címeren, sokan az ellenzék közül a koronát tartották a független, nem kommunista Lengyelország szimbólumának).

A Harcoló Szolidaritás egyik fő tevékenysége az információs hadviselés volt: számos illegális folyóiratotot (bibuła) nyomtatott és terjesztett. Ezek közül a legismertebbek a "Biuletyn Dolnośląski" (Wrocław), a "Solidarność Walcząca" (Poznań) és a "Galicja" (Rzeszów). A Harcoló Szolidaritás bibułá-ja volt az első, amelyet a szükségállapot időszakában kinyomtattak, a szükségállapot bevezetése másnapján már elérhető volt. A Harcoló Szolidaritás szintén megpróbált aktívan beszivárogni a lengyel titkosszolgálatba (Służba Bezpieczeństwa) más antikommunista szervezetek támogatására, beleértve a szovjet blokk más országait, de még magát a Szovjetuniót is. A lengyel titkosszolgálatnak rendkívül nehéz volt behatolni a szervezetbe, annak ellenére, hogy különböző taktikákat alkalmaztak, Morawiecki gyermekeinek emberrablását, fenyegető leveleket beleértve. A militáns hírnevének ellenére a „Harcoló Szolidaritás” nem támogatta az erőszakot és a terrorizmust .

A Harcoló Szolidaritás volt az akkori két lengyel szervezet egyike, amelynek bejelentett elsődleges célja kezdettől fogva az volt, hogy tönkretegye a kommunizmust, Lengyelország és a többi kommunista kormányokkal elnyomott nemzetek (köztük a Szovjetunió is) függetlensége és Németország újraegyesítése.

A Harcoló Szolidaritás központjai közé tartozik Wrocław, Poznań, Gdańsk, Rzeszów és a Felső-Szilézia vidék. Legjelentősebb tagjai közé tartozott Maciej Frankiewicz (Poznań), Roman Zwiercan, Andrzej Kołodziej (Gdynia), Jadwiga Chmielowska (Sosnowiec), Janusz Szkutnik (Rzeszów). 1986-ban bejelentette, hogy több száz aktív taggal rendelkezik, nem számítva szövetségeseket és a támogatókat.

1990-ben a Harcoló Szolidaritás számos tagja létrehozott egy politikai pártot, a Partia Wolności (Szabadság Párt).