Harc Wesnothért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harc Wesnothért
Battle for Wesnoth logo.png
Fejlesztő David White és további fejlesztők[1]
Tervező David White
Platformok multi-platform
Kiadási dátum 2005. október 3.
Verzió 1.0.[2] (2005-10-03)
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.12.6 (2016-05-18)
Fejlesztői 1.13.4 (2016-03-06)
Magyar nyelvű kiadás csak a felirat
Műfaj Körökre osztott stratégia
Játékmódok egyjátékos, többjátékos
Adathordozó Digitális
A Harc Wesnothért weboldala

A Harc Wesnothért (röviden: Wesnoth; eredeti cím: The Battle for Wesnoth) 2003 júniusában jelent meg. A játékos célja általában az, hogy egy erős sereget toborozzon, és legyőzze az ellenséges vezért, vezéreket, ám a hadjáratokban olyan pályák is fellelhetőek, melyekben a cél eljutni a pálya egyik végéből a másikba, miközben védjük a saját vezérünket. A játékban kulcsszerepe van a terepnek és a rajta található tereptárgyaknak (pl. falu). A tervező, David White részben néhány korábbi Sega Genesis játékot, a Master of Monsters és a Warsong című körökre osztott stratégiákat használta alapként. Célja egy ingyenesen elérhető, nyílt forráskódú program létrehozása volt, ami egyszerű szabályrendszerrel rendelkezik, de fejlett mesterséges intelligenciával bír, ami kihívás elé állítja a játékost, de egyben remek szórakozást garantál számára.

A játék a GPL licence értelmében nyílt forráskódú, valamint több operációs rendszerre is elkészült. Aktuálisan mindig két verzió érhető el, a mindenkori stabil (melyeknek verziószáma 1.X.Y, ahol az X = páros pozitív egész szám, az Y = bármilyen pozitív egész szám, pl.: 1.12.6), és a mindenkori fejlesztői (melyeknek verziószáma 1.X.Y, ahol az X = páratlan pozitív egész szám, az Y = bármilyen pozitív egész szám, pl.: 1.13.4). Utóbbiból mindig több kiadás készül.

Játékmenet[szerkesztés]

Az 1.8-as változat főmenüje
Csata a játékban
A hadjáratok során a történetmesélés ilyen párbeszédes módon történik

A játékban két lehetőség van: egyjátékos hadjáratok (előre elkészített, egymás után következő és egymással összefüggő pályák) és többjátékos mód. A többjátékos módban interneten (szerveren) játszható, vagy egy gépen, egymást váltva, de a többjátékos módhoz is készülnek hadjáratok, különböző kiegészítések (új fajok, korszakok, stb.) melyeket a játékon belül szintén ingyen le lehet tölteni.

Célok[szerkesztés]

A legtöbb pályán a cél az ellenség vezérének legyőzése, ennek elérése érdekében a játékos egységeket toborozhat (illetve hadjárat esetén a korábbi pályán használt egységeket is visszahívhatja), és falvakat foglalhat, amelyek általában körönként 2 aranyat adóznak, illetve egy egyes szintű egység fenntartását biztosítják (de egy kettes szintű egység fenntartásához 2, hármas szintű egység fenntartásához 3 falu kell). A hadjáratok pályáit általában megadott mennyiségű kör alatt kell teljesíteni. Egyes pályákon több az ellenség, illetve már eleve erősebb a játékosnál. Bizonyos pályákon azonban szövetségesek is lehetnek. Nem minden pályán az ellenfél legyőzése a cél, hanem előfordulhat, hogy a pályán el kell érni egy bizonyos pontot vagy túl kell élni valamennyi kört.

A harcok menete[szerkesztés]

A harcok kimenetele a szerencsén is múlik. Minden egységnek van egy sebzési értéke, illetve egy másik érték, ami azt mutatja, hogy egy támadás során hányszor viheti be maximálisan ezt a sebzést. A sebzés értékét befolyásolhatja az ellenséges egység ellenállása, a találatok gyakoriságát pedig az ellenséges egység védekezési százaléka befolyásolja.

Az ellenállás az egység ellenállását jelenti adott támadástípus ellen, ez az érték lehet pozitív és negatív is (például az élőholtak nagy részének negatív az ellenállása a földöntúli támadások ellen). Összesen 6 támadástípus van a játékban: vágás, ütés, szúrás, tűz, hideg, földöntúli. Egy egységnek ezekből a típusokból több is lehet, illetve az sem mindegy, hogy az adott támadástípus közelharci vagy távolság, mivel ez befolyásolja hogy az ellenséges egység visszaüt-e, és ha igen, mennyit.

A védekezési százalék egy olyan mutató, ami meghatározza, hogy az adott egységnek mennyi esélye van az ütések kivédésére az egyes terepeken. Példának okáért a dárdásoknál ez az érték várban 60%, síkságon viszont csak 40%. Az egységeket olyan helyekre érdemes küldeni, ahol ez az érték magas, hogy kevesebb sebzést szenvedjenek el.

Néhány egység rendelkezik speciális képességekkel is, mint például a tünde sámánnő, amely minden körben gyógyítja a körülötte lévő egységeket, vagy a mágus, amelynek távolsági támadása minden esetben 70% eséllyel talál.

A játék 1.8-as verziója már tartalmaz pályaszerkesztőt, illetve saját egységeket is létre lehet hozni .Ezáltal akár egy teljesen egyedi kiegészítő is készíthető, illetve feltölthető a többi kiegészítő közé.

Körök[szerkesztés]

A játék során előre meghatározott köreid vannak (egytől akár végtelenig, a hadjárat/pálya beállításától függően), ami során cselekedhetsz. A körök lefolyásában csak az első kör különbözik, a többi azonos cselekményű.

 • 1. kör
  • Hadjárat: a kör mindig elmeséli a történet 1-1 cselekményét párbeszédek által. Ezután kiderülnek a pálya céljai. A hadjáratok első pályáin a játékosnak általában 1-2 egysége van csak, így nincs nagy cselekvési szabadság. Főként toborzás van ilyenkor.
  • Többjátékos: A cselekmény általában annyi, hogy le kell győzni az ellenséget, különösebb történet nincs, kivéve a többjátékos hadjáratoknál. Általában kezdéskor csak a fővezér használható.
 • A többi kör mindkettőben ugyanúgy megy: harc, falufoglalás, felderítés, manőverezés vagy csapdaállítás.

A magyar fordítás[szerkesztés]

A játék nyílt forráskódúsága miatt számtalan nyelvre fordítják a rajongók, még eszperantó nyelven is játszható. A magyar változat mögött is egy önszerveződő fordítócsapat áll.[3]

Egyjátékos hadjáratok[szerkesztés]

A főmenőben a Hadjárat gombra kattintva megjelenik egy ablak, benne az alapjáték 16 darab hadjárata.

 • A trónörökös (Újonc szint, 23 pálya)
 • Két fivér meséje (Újonc szint, 4 pálya)
 • Az Ork betörés (Újonc szint, 7 pálya)
 • A Déli Őrhely (Újonc szint, 9 pálya)
 • Szabadság (Közepes szint, 8 pálya)
 • Wesmere legendája (Középhaladó szint, 18 pálya)
 • Lerohanás keleten (Közepes szint, 16 pálya)
 • Thursagan pörölye (Közepes szint, 11 pálya)
 • Alászállás a sötétségbe (Közepes szint, 11 pálya)
 • Delfador visszaemlékezései (Közepes szint, 19 pálya)
 • Holtvíz (Középhaladó szint, 10 pálya)
 • A Tűz Jogara (Gyakorlott szint, 9 pálya)
 • Fekete-Szem fia (Gyakorlott szint, 18 pálya)
 • Wesnoth felemelkedése (Gyakorlott szint, 24 pálya)
 • Északi újjászületés (Gyakorlott szint, 13 pálya)
 • A tűző napok alatt (Gyakorlott szint, 10 pálya)

Beszerezhetők további egyjátékos hadjáratok a Főmenüben a Kiegészítések gombra kattintva.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A fejlesztők listája
 2. Wesnoth 1.0. sourceforge.net, 2005. október 3. (Hozzáférés: 2016. május 21.)
 3. Magyar Wesnoth Közösségi Portál - Fordítók listája

Külső hivatkozások[szerkesztés]