Har Brahá

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Har Brahá
Héber neve: הר ברכה
Közigazgatás
Ország Izrael
Népesség
Teljes népesség3062 fő (2021)[1]
Földrajzi adatok
IdőzónaIST, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 32° 11′ 34″, k. h. 35° 15′ 55″Koordináták: é. sz. 32° 11′ 34″, k. h. 35° 15′ 55″
[true Har Brahá weboldala]
A Wikimédia Commons tartalmaz Har Brahá témájú médiaállományokat.

Har Brahá (Áldás-hegy) héberül: הר ברכה egy izraeli település, mely a 870 méter (2,850 láb) tengerszint feletti magasságban fekvő Gerizim hegylánc déli gerincén fekszik, Samária hegyein, a palesztin Sikem város közelében. Har Brahá az egyik két hegy nevéről kapta a nevét, melyeket a Mózes V. könyvében említenek, melyre Izrael tizenkét törzsének fele felment, hogy áldást mondjon. A település közösségi jellegű, és a Samaria Regionális Tanács joghatósága alá tartozik. 2021-ben 3062 lakosa volt.[2]

Har Brahá 1982. november 17-én jött létre. 1987-ben egy ortodox családokból álló mag érkezett, hogy megalapítsa és felépítse a települést. A település megalapítása után Eliezer Melamed rabbi lett a település rabbija, a "Halacha gyöngyszemei" című könyvsorozat szerzője.[3]

A településen van egy fiú és egy lány általános iskola, egy fiú és egy lány zsidó vallásos középiskola, valamint egy jesiva.

2011-ben egy nagy csoport evangélikus keresztény érkezett, hogy segítsen a település közelében lévő szőlőültetvények szüretelésében Melamed rabbi kezdeményezésére és jóváhagyásával, azóta a település nyugati domboldalán laknak.

Miután Har Brahá felépült néhány száz magánház, a település lakói úgy döntöttek, hogy elkezdik a négy, öt és hat emeletes épületek építését. Ezt a döntést az otthonárak csökkentése és a fiatal párok számára a házvásárlás lehetővé tétele érdekében hozták meg. Az építkezés során egy fiú és egy lány iskola is épült a településen, együtt tizenegy óvodával.

Jegyzetek[szerkesztés]