Hallelujah! (énekeskönyv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A „Hallelujah! – evangéliumi énekek gyűjteménye” egy elsősorban protestáns közegben ismert és használt keresztyén énekeskönyv. Kiadója az egykori Bethánia Egylet, ill. annak mai jogutódja, a Bethánia CE szövetség.

Az énekeskönyv küldetését találóan fogalmazza meg az 1922-es kiadás előszava:

Fölösleges immár bizonyítgatnunk, hogy hasonló énekeskönyvekre, mint a „Hallelujah” … határozottan szükség van. Ahol a templomi, hivatalos istentiszteleten kívül más, fesztelenebb formájú keresztyén vallásos összejöveteleket is tartanak – és pedig egyre több helyen tartanak –, bőven kitűnt már az ilyen énekgyűjtemények nélkülözhetetlensége. A „Hallelujah” nem akarja és nem is fogja az egyházi énekeskönyveket fölöslegesekké tenni; a Bethánia-egylet, mint minden munkájában, úgy az énekügyben is a protestáns egyházak mellett áll és azokat óhajtja támogatni.

Kiadások[szerkesztés]

A számos szöveges és újranyomtatott kiadás mellett az alábbiak a legjelentősebb kiadások:

1. kottás kiadás (325 ének) – 1922[szerkesztés]

Bár az első kottás kiadást 1914-ben kezdték szerkeszteni, az I. világháború kitörése miatt csak 8 év múlva tudták befejezni és kiadni.

2. bővített kottás kiadás (400 ének) – 1927[szerkesztés]

A második kottás kiadás 400 énekre bővítve került kiadásra, ezzel az énekeskönyv elnyerte generációk által ismert változatát.

Modern, átdolgozott kiadás (500 ének) – 2012[szerkesztés]

Ez a megújított, kibővített kiadás az 1927-es kiadás anyagának mintegy 53%-át őrizte meg, kihagyva annak nem használt és kevesek által ismert énekeit. Helyettük az azóta született énekekből válogattak, az énekek számát 500-ra bővítve.

Források[szerkesztés]

  • Hallelujah! – evangéliumi énekek gyűjteménye. Bethánia iratterjesztése, Budapest, 1914/1922.
  • Hallelujah! – evangéliumi énekek gyűjteménye. Bethánia könyvkiadóvállalata, Budapest, 1927.
  • Halleluja! – evangéliumi énekek gyűjteménye. Bethánia CE szövetség, Budapest, 2012. ISBN 979 0 801659 25 5

További információk[szerkesztés]