Halastó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A halastó olyan, vízfeltöltést és -lecsapolást biztosító, a gazdálkodás során teljesen lecsapolható, műtrágyázott vízterület, amely érvényes vízjogi engedéllyel rendelkezik, és a haltenyésztés céljait szolgálja.

A halastó leeresztőzsilippel van ellátva, mögötte halágy található, itt gyűjthetőek össze a halak a tó teljes lecsapolásakor.

Az édesvízi haltenyésztés termelési céljai közül első helyen áll a halhús, mint emberi táplálék előállítása. Világszerte a termelés mintegy 75%-a szolgálja ezt a célt. A halhús egyike a legegészségesebb tápanyagforrásoknak, biológiailag értékes, könnyen emészthető, telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően természetes védelmet jelent a szív és érrendszeri megbetegedések ellen. Fogyasztása az egészséges táplálkozás egyre népszerűbbé válásával párhuzamosan növekszik a fejlett országokban. Ugyanakkor a világ elmaradott régióiban sok helyen a haltenyésztés fejlesztése jelenti a nélkülözhetetlen állati fehérje termelésének leggazdaságosabban megvalósítható módját. Magyarországon az egy főre jutó 3,5 – 4 kg körüli éves fogyasztás rendkívül alacsony a világátlaghoz (17 kg/fő/év) képest. Ennek az egészségtelenül alacsony fogyasztásnak a növelése népegészségügyi szempontból is előnyös lenne, és hozzájárulhatna az ágazat további fejlődéséhez is. (A halfogyasztás lassú növekedését és struktúrájának változását tanúsítják az 1. táblázat adatai.) Az utóbbi években kis mértékben, de tovább nőtt a hazai halfogyasztás. Magyarország tógazdaságaiban jelentős termelési cél a sportcélú haltermelés, a több mint 300 000 regisztrált horgász igényeinek direkt (horgásztatás) vagy indirekt (eladás horgászegyesületeknek) kielégítése.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]