Gyilkosos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A gyilkosos (más néven maffia) egy társasjáték, amit általában 10-15 ember játszik.

Menete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékhoz semmilyen segédeszközre nincs szükség, csak egy asztalra, ami köré a résztvevők körbeülhetnek, hogy mindnyájan láthassák egymást, és ami körbejárható; valamint hogy ne legyen nagy zaj. – Az asztal körül ülő játékosok mellett egy játékvezető szükséges még, aki kijelöli a gyilkosokat és a seriffet, illetve levezeti a játékot. A játékvezetőnek különösen kell ügyelnie arra, hogy véletlenül se segítse viselkedésével semelyik oldalt (pl. senki mögött ne álljon meg hosszabban).

A játék azzal kezdődik, hogy a játékvezető felkéri a játékosokat, hogy csukják be a szemüket, és elindul lassan körbe a játékosok körül. Két embernek közülük az előre megadott módon (például fülhúzással) jelzi, hogy ők lesznek a gyilkosok, egy harmadik embernek pedig egy másik jelzéssel (például két fülhúzással), hogy ő lesz a seriff. A kijelölést lehet sorsolással is csinálni, pl.: egy kártyapaklival, ahol mindenki szerepe az általa kapott kártyától függ, aminek jelentéséről a játékosok előre megállapodtak. Ezután megkéri a két gyilkost, hogy nyissák ki a szemüket, keressék meg egymást, és állapodjanak meg észrevétlenül az első néhány áldozatban. Ha készen vannak, újból becsukják a szemüket. A játékvezető ezután a seriffet kéri meg, nyissa ki a szemét, és kérdezzen rá valakire rámutatással, gyilkos-e. A játékvezető bólintással vagy fejrázással válaszol. Újból lecsukódik minden szem.

Ekkor a játékvezető bejelentése nyomán nappal lesz, mindenki kinyithatja a szemét. A játékosok megvitathatják, van-e valaki, akit gyanúsnak tartanak (például mert korábban zajt hallottak felőle), és ha el tudnak határozni egy személyt, akkor este közös akarattal felakaszthatják. (Véleménykülönbség esetén szavaznak, amit a játékvezető egyszerű többség alapján fogad el.)

Akár történt akasztás, akár nem, a vita végén a játékvezető bejelenti, hogy este van, mindenki becsukja a szemét. A játékvezető végigmondja minden játékos keresztnevét, a gyilkosok egyiküknél egyszerre és egyértelműen jeleznek egy mozdulattal, és ez a játékos másnap reggelre halott (kiesik a játékból). Ha a gyilkosok nem adnak egyértelmű jelzést, mindenki életben marad. Ezután a seriff egy új kérdést tehet föl egy újabb személyről, amire a játékvezető (némán) válaszol. – Ekkor megvirrad (mindenki kinyithatja a szemét), és a játékvezető közli a lakossággal, ha újabb gyilkosság történt, illetve azt is, ha a gyilkosok nem jártak sikerrel.

Hasonlóképp követik egymást az újabb nappalok és éjszakák: vita, esetleg akasztás, éjjel pedig talán újabb gyilkosság.

A gyilkosok napközben is kommunikálhatnak a következő áldozatok személyéről, ha képesek észrevétlenül megtenni. Mehetnek minta szerint, eltehetik láb alól a legveszélyesebb polgárokat, vagy taktikai okokból akár a legveszélytelenebbet is.

Az akasztás alapja bármi lehet, ami az adott körülmények közt észszerűnek tűnik, hogy az illető gyilkos voltára utalhat: ha túl sokat vagy túl keveset beszél, ha mozgást hallottak felőle, ha úgy tűnt, egyeztet valakivel, ha nagyon véd vagy nagyon támad valakit, stb.

Az akasztás során nem derül ki (még utólag sem), hogy megalapozott volt-e a lakosok sejtése, tehát könnyen előfordulhat, hogy ártatlan embert végeznek ki. A lakosoknak nincs közvetlen információjuk arról, hány gyilkos él még közöttük. (Ha egy reggel nem történik gyilkosság, az nyilván arra utal, hogy még ketten vannak, hiszen nem tudtak megegyezni.) A nappali vita közben a gyilkosok is békés lakosoknak tettetik magukat, és megpróbálják elterelni magukról a gyanút.

A seriff adhat tanácsot névtelenül, de bármikor fel is fedheti magát, ha célravezetőnek tartja a polgárok érdekében. Bármelyik gyilkos is seriffnek mondhatja magát, ennélfogva a lakosok nem kötelesek készpénznek venni ezt az állítást.

A halott játékosok a többiek között maradhatnak az asztal körül, éjszaka már nem kell becsukniuk a szemüket, de a játékhoz nyilván nem szólhatnak hozzá, senkinek nem adhatnak információt.

A játék akkor ér véget, ha

 1. minden gyilkost felakasztottak – ekkor a játékvezető este bejelenti az ártatlanok győzelmét,
 2. illetve ha az ártatlan polgárok és a gyilkosok száma egyenlővé lesz – ilyenkor a gyilkosok felfedik magukat, mivel többségi szavazással már nem lehet kivégezni őket, és ők veszik át a hatalmat.

Változatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ugyanennek a játéknak él egy másik változata is, a lényegi különbség ez: a gyilkosok éjjel felkelnek, csak úgy mint a seriff(rendőr), tehát tegyük fel van 3 db gyilkos, éjjel van, ekkor a játékvezető így szól: Keljenek fel a gyilkosok! Erre a gyilkosok kinyitják a szemüket s választanak egy áldozatot. Ahhoz, hogy egy éjszaka valaki meghaljon, az összes gyilkosnak ugyanarra az áldozatra kell mutatnia, de itt is csak úgy, mint nappal, az emberek próbálják meggyőzni egymást (csak itt mutogatva), hogy ki haljon meg. Más változatok szerint a gyilkosok akkor gyilkolnak, ha a bennmaradt gyilkosok több mint a fele ugyan arra az emberre szavaz, tehát 1 gyilkosnál 1, 2 és 3-nál 2, 4-nél és 5-nél 3, ...

Kiegészítők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Van, ahol a játékot 12-nél több személy esetén további szereplőkkel játsszák (hogy bonyolultabb és szórakoztatóbb legyen)[1]:

 • Boszorkány: Éjjel véd, vagy öl, vagy feltámaszt. Az utóbbi kettőt a játék során csak egy-egy alkalommal teheti meg.
 • malac vagy disznó: Éjszaka a játékvezető megkérdi tőle, hogy röfög vagy sem, ha nem, akkor nem történik semmi, de ha igen, akkor minden ami éjszaka történik, fordítva sül el. Ezt a képességét a játék során egyszer tudja használni.
Tehát: A boszorkány vagy orvos, akit védett, akkor ezúttal meghal. Ha a rendőr és a pap a gyanúsítására egyébként bólogatást kapott volna, akkor most fejrázást kap. A börtönőr enged cselekedni valakit este, ha röfögött a disznó. A többi esetben a cselekvések semmissé válnak, például a gyilkosok gyilkolása nem történik meg, a csonkoló nem csonkol, a terrorista nem rak bombát senkire, a boszorkány nem támaszt fel, a Cupido nem köt össze senkit, ha a röfögés éjszakáján szerette volna stb. A malacnak csak éjszakai kihatása van, tehát például a polgármesternek ugyanazt a választ kell kapnia, mint ha nem röfögött volna a disznó. Az így elhasználódott egyszeri képességek nem használhatóak újra.
 • Serpa: Nappalra elvisz valakit, tehát nem tud kommunikálni azon a napon, és a nép sem tudja megölni nappal. Magát nem viheti el.
 • Prosti/Pillangó: Éjszaka elvisz valakit. Olyan, mint egy védelem az orvostól, csak ha például a rendőrt viszi el, akkor aznap este a rendőr nem tud kérdezni.
 • Darth Vader: A 3. éjszaka már a gyilkosok oldalán harcol, addig nem.
 • Jézus vagy halhatatlan: A 3. nappal reggelén feltámad.
 • Pék: A halálától számított 3. nappal reggelén, a város éhen hal, vége a játéknak és döntetlen.
 • Izom Tibor: Hasonlít a serpára, valakinek az éjszaka behúz, ezáltal a következő nappalra bekerül az intenzívre, de egymást követő nap nem üthet be ugyanannak a személynek. Nem ütheti meg önmagát.
 • Ügyvéd: Éjszaka rá mutat valakire, ez által a következő nappalon őt nem tudja kiszavazni a nép, kivéve, ha a népesség 100%-a (a gyanúsítottat nem beleértve) a halálára szavaz.
 • WC-pucoló: Az éjszaka takarít valakinél. A WC pucoló takarít XY nevű embernél, aki a gyilkos. Ez után a rendőr, ha rá kérdez azon az éjszakán, akkor fejrázás lesz a válasz. Ha a WC pucoló által védett személy nem gyilkos és a rendőr rá kérdez erre, ugyanazon az éjszakán, mikor a WC-pucoló is takarított nála, akkor a rendőr kérdésére a válasz szintén fejrázás vagyis nemleges.
 • Bíró: A játék folyamán egyszer tud éjszaka kérdezni, s a játékvezető nemcsak fej mozgatásokkal válaszolhat, hanem el kell mutogatnia a bírónak, hogy ennek az embernek mi a szerepe.
 • Bio terrorista: Éjszaka akire rá mutat az a rá következő 2. nappalra lesz halott. A játék folyamán egyszer tudja használni a képességét, és magán is használhatja.
 • Öngyilkos merénylő: Egyszer tudja használni a képességét. Egy embert tud magával vinni a halálba, az egyik éjszaka.
 • Orvos: Minden este megvédhet valakit.
 • Börtönőr: Egy embert nem enged cselekedni este.
 • Pap: A seriffhez hasonlít, de ő a halottakat kérdezheti ki.
 • Keresztapa: Egy gyilkos, akit a játékvezető a seriff és a pap kérdésére is mindig ártatlan polgárnak mond.
 • Csonkoló: Este levághatja valaki kezét, és azután nem szavazhat, esetleg a nyelvét, s aztán nem beszélhet az áldozat, esetleg vakíthat is, ezáltal az áldozat szavazóképes, de nappal is lehajtott fejjel kell lennie, vagy levághatja az áldozat lábát is, ezáltal éjszaka nem tud mutogatni, persze ezt magukkal is megtehetik taktikai húzásként.
 • Terrorista: Este bombát helyez el valakin, és ha valaki(k) más(ok) is megnézné(k) a bombával felszerelt illetőt aznap este, felrobban mindenki, akin a bomba volt.
 • Hóhér: Ha az élők többsége mégse szavazná meg az akasztást, de ő igen, a szavazás érvényes, és az illetőt kivégzik.
 • Polgármester: Olyan polgár, aki a játék során megkérheti a játékvezetőt, hogy erősítse meg, hogy ő tényleg a polgármester.
 • Kaméleon: Felveheti valakinek a szerepét a játék elején azzal, hogy rámutat az első este.
 • Cupido: A játék elején két játékos sorsát összekötheti, céljuk, hogy csak ők maradjanak legfeljebb Cupido társaságában, de ha egyikük meghal, a másik is.
 • Ámor: A Cupido egy másik változata, ahol a ő tudja, hogy ki a két szerelmes, ám a két szerelmes nem tudja, hogy ki ő, ha úgy adódik elmondhatja, hogy ki a két szerelmes.
 • Kislány: Leskelődhet éjszaka (lehetőleg úgy, hogy azt a gyilkosok ne vegyék észre).
 • Űrlény: Az a célja, hogy nappal felakasszák, így sok fejfájást okozhat a városnak, hiszen gyanússá kell tennie magát.
 • Pszichopata: Egy előre kijelölt embert kell felakasztatnia, ebből kifolyólag seriffnek kell kiadnia magát a város előtt, hogy bebizonyíthassa, célpontja gyilkos. Ha célpontja éjszaka meghalna, űrlény lesz belőle.
 • Porszívóügynök: Minden éjszaka ad egy embernek egy porszívót, ami színesíti a játékot, de semmi jelentőséggel nem bír. Akkor nyer, ha minden élő embernél van porszívó. Más változat: akkor nyer, amikor a polgárok, de halála után tud "szellemporszívót" is adni, ezáltal a falu megtudja, hogy egy ártatlan ember halt meg.
 • Időhúzó: Az a célja, hogy a játék egy előre meghatározott időpontig tartson. Csak akkor nyer, ha az idő leteltével életben marad.
 • Részeg: Az este végén felkel, és körbevigyorog, ezzel felvidítva a halottakat és a játékvezetőt, de semmi hasznos szerepe nincs.
 • kettő vagy akár több, egymással is rivalizáló gyilkospár.
 • Plasztikai sebész: éjszakánként összecserélheti két játékos szerepét, de ők nem tudják, hogy kivel lettek kicserélve. A játékvezető őt szólítja fel utolsóként, hogy előtte még mindenki elvégezhesse a feladatát. Nappal mindenki megnézi a kártyáját, hogy ő kicsoda, így nem tudja meg senki, hogy ki kivel cserélt kártyát.
 • Vámpír: Minden éjjel megölhet valakit vagy egy halottat zombiként feltámaszthat. Célja, hogy ő maradjon egyedül játékban (zombik lehetnek).
 • Zombi: Olyan halott, akit a vámpír feltámasztott. Megharaphat más halottakat, így azok is zombivá változnak. Visszanyerik a szavazó lehetőségüket, de ezt elveheti tőlük a csonkoló (vagy akár már csonkolva haltak meg, akkor is).
 • Vámpírvadász: Esténként rámutathat egy személyre, ha ő a vámpír, akkor a vámpír reggelre meghal, ha nem ő, akkor ne történt semmi. Célja, hogy a vámpír meghaljon, ha ez megtörténik, akkor ő nyer.
 • Favágó: Ha felakasztják magával vihet valakit. Éjszakánként ha akar, megölhet egy zombit.
 • Pápa: Embereket térít, akiknek szavazatukkal automatikusan őt kell támogatniuk a szavazásnál, és ha gyilkosok voltak, jó útra térnek, vagyis nem gyilkolhatnak.
 • Sarki fűszeres: Szerepe nincs, viszont annyi biztos, hogy a sarki fűszeres nem lehet gyilkos. A játékvezető, ha meghal a sarki fűszeres, bejelenti, hogy a sarki fűszeres bezárt, így tájékoztatja a város megmaradt lakóit, hogy egy ártatlan ember halt meg.
 • Féltestvér: Olyan áldozat, aki a gyilkosok oldalán játszik. Ő tudja, kik a gyilkosok, a gyilkosok viszont nem. Célja, hogy a gyilkosok nyerjenek.
 • Gyújtogató: Minden éjszaka megfüröszthet valakit egy kis benzinben. Ettől kezdve bármikor felgyújthatja az előzőleg benzinbe áztatott alakokat. A célja, hogy senki ne maradjon életben rajta kívül. Előfordul, hogy esetleg két gyújtogató is van a játékban, ez esetben nyerhetnek közösen, és ha meg is hal az egyik, a másik attól még lángra gyújthatja azokat is, akiket a „társa” locsolt meg. Az orvos nem tudja megvédeni a félgyújtástól az áldozatot. Célja, rajta és a többi gyújtogatón kívül mindenki felgyújtása.
 • Tűzoltó: Ő az egyetlen aki a felgyújtástól megtudja védeni a benzinnel meglocsolt áldoztatott.
 • Elmebeteg késelő: Az egyik legagresszívabb karakter az egész játékban, éjszaka két embert megölhet, és egyet meg is csonkolhat. Ha éjszaka valaki rámutat az reggelre meghal, a rendőr kivételével, ugyanis tőle fél a késelő, ha éjszaka rámutat a rendőr akkor az elmebeteg késelő reggelre öngyilkos lesz. Kétféleképpen lehet megölni: nappal kiszavazzák az akasztáson vagy a rendőr éjszaka rákérdez. Célja, egyedül bennmaradni a játékban. Egyes játékokban elveszik tőle a csonkolás lehetőségét.
 • Polgárőr vagy fegyveres polgár: Az egyetlen lakos akinek a kezébe fegyvert adnak, de csak egy golyója van, javasolt nem egyből felhasználni azt az egy lövést, mert ha információ hiányában csak úgy valakire rá mutat, nagy eséllyel egy ártatlant öl meg. Viszont van egy olyan változat is amiben bármennyit ölhet, de eldöntheti hogy szeretne-e éjjel gyilkolni.
 • Ezermester: Az ezermesternek több képessége is van, de éjszaka csak egyet választhat. Többek közt képes ölni, rákérdezni valakire, védeni vagy gyógyítani és blokkolni, de mindegyik képességét csak egyszer használhatja.
 • Kovács: az éjjel fegyvert tud adni egy karakternek.
 1. A sok változat miatt az itt leírt szereplőket más névvel, vagy a megadott nevet más szereppel illetik meg.