Grosser Mythen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Grosser Mythen
A Grosser Mythen hegy csúcsai. Balra a Kleiner Mythen, jobbra a Grosser Mythen látható.
A Grosser Mythen hegy csúcsai. Balra a Kleiner Mythen, jobbra a Grosser Mythen látható.

Magasság1898 m
Hely Schwyz
Hegység Alpok
Relatív magasság493 m
Elhelyezkedése
Grosser Mythen (Svájc)
Grosser Mythen
Grosser Mythen
Pozíció Svájc térképén
é. sz. 47° 01′ 48″, k. h. 8° 41′ 20″Koordináták: é. sz. 47° 01′ 48″, k. h. 8° 41′ 20″
A Wikimédia Commons tartalmaz Grosser Mythen témájú médiaállományokat.

A Grosser Mythen hegycsúcs a Svájci-Alpokban helyezkedik el, Schwyz kanton, Schwyz várostól keletre, Svájcban. Alpthal falutól délre helyezkedik el, az Alp-folyó völgyének közelében.[1] A Holzegg felől érhető el, egy olyan turistaúton, melyet csak a nyári hónapokban szabad használni. Geológiailag a penninikum idején képződött hegység maradványa.

Bár a név hasonlít a német myth szóra, azonban mégsem ebből, hanem, a latin meta, azaz piramis, gúla szóból ered. Egészen a tizenkilencedik századig a nőnemű szavak közé sorolták, die Grossse Mythe előtaggal, ám az írott német nyelv terjedésével egyre inkább a hímnemű előtag került fölénybe, bár a nőnemű névelőt is használják a köznyelvben.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sablon:Cite map[halott link]
  2. Viktor Weibel, 'Namenkunde des Landes Schwyz. Die Orts- und Flurnamen in ihrer historischen Schichtung und dialektologischen Relevanz'. In: Studia Linguistica Alemannica vol. 1, Frauenfeld, 1973. Use of y for [iː] in Swiss toponyms is widespread (as e.g. in Schwyz itself) and arises with a ligature ij as used 15th-century handwriting.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Grosser Mythen című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.