Google-optimalizálás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Google optimalizálás a Google kereső számára történő tartalmi megfelelés és ezáltal történő előrébb sorolás a Google keresőben.

A Google optimalizálás a keresőoptimalizálás szakterületeként az egyik legnagyobb számú felhasználói csoportot foglalja magába. A keresőoptimalizálás szakmai területén belül egy külön fő szakmai ág. A világ legnagyobb internetes tartalmi keresője a Google. A Google kereső szolgáltatás szisztematikus sorrendszerében a találati helyezések határozzák meg azt a piacképességet, melyet a Google rangsorol saját fontossági szisztémája szerint.

A Google rendszerében a keresőtalálatok sorrendje az adott oldalak tartalmi minőségétől és a témában mutatott, értékelhető tartalmától függ. A keresési találatok között bal oldalon jelenik meg általában 1-10 sorszám alatti első oldalon az első 10 legfontosabb, az adott kulcsszóra jellemző oldal, a kereső jobb oldali és keresési találatok feletti részében pedig az ún. AdWords (2018 júniusától Google Ads[1]) hirdetési találatok jelennek meg. A Google Adwords a Google hirdetési szolgáltatása, melyet regisztráció és díjfizetés ellenében vehet igénybe a felhasználó. A rendszert bárki használhatja, ha betartja a szabályait.

Az interneten egyre többen kereskedelmi vagy kommunikációs céllal teszik közkincsé weboldaluk tartalmát. Ennek a tartalomnak a Google keresőben történő előre sorolása, jobb helyezése mint szakmai presztízst jelent, és még többeknek anyagi érdekét szolgálja. A Google rendszeréhez optimalizált weboldal nagyobb értéket és népszerűséget jelent. Ezt az értéket azzal éri el a weboldal tulajdonosa, hogyha tartalmilag igényes weboldalát rendszeresen karbantartja, és odafigyel arra, hogy az ún keresőtalálatok nagyszámú kulcsszókészletre legyenek optimalizálva.

A Google optimalizálás bevételteremtő hatása abban mutatkozik meg, hogy az egyre több használati területen bemutatkozó Google rendszeréhez a napi aktualitású adatok ismeretében valóban tartalmas oldalakkal az optimalizáló jobb helyezés elérését eszközöli szakmai munkájával.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gábor, Papp. „A Google Ads váltja a Google AdWords-öt. De miért? | The Pitch”, The Pitch, 2018. június 27. (Hozzáférés: 2018. június 28.) (hu-HU nyelvű) 

Forrás[szerkesztés]