Gideon Sundbäck

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gideon Sundbäck
Gideon Sundbäck
Gideon Sundbäck
Született 1880. április 24.
Ödestuga, Jönköping, Småland, Svédország
Elhunyt 1954. június 21. (74 évesen)
Meadville, Pennsylvania, Amerikai Egyesült Államok
Állampolgársága svéd
Nemzetisége svéd-amerikai
Foglalkozása mérnök
Fontosabb munkái A cipzár fejlesztője
Díjak National Inventors Hall of Fame
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gideon Sundbäck témájú médiaállományokat.
A Sundbäck által továbbfejlesztett cipzár szabadalmi rajza

Gideon Sundbäck (Jönköping, Svédország, 1880. április 24.Meadville, Pennsylvania, 1954. június 21.) svéd-amerikai mérnök, aki Whitcomb L. Judson cipzárját fejlesztette és tökéletesítette az által, hogy megalkotta a nyitást és zárást végrehajtó kocsit.

Élete[szerkesztés]

1880-ban született a svédországi Ödestugában. Először Németországba költözött és ott folytatott felsőfokú műszaki tanulmányokat Bingen am Rheinban, majd 1903-ban vizsgázott mint mérnök. 1905-ben az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, és a pittsburghi Westinghouse Electric and Manufacturing vállalatnál dolgozott. Egy évvel később a hobokeni Universal Fastener cég alkalmazta és 1909-ben már a cég vezető tervezője volt. Később Kanadába költözött, azonban amerikai állampolgárságát megtartotta. A Lightning Fastener vállalat elnöke lett Ontarióban, ahol az első korai cipzárak készültek.

A cipzár[szerkesztés]

1914-ben szabadalmaztatták, de az igazi első nagy sikert az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének hatalmas megrendelése jelentette, amikor 1918-ban a tengerészek ruházatát ilyen záródással látták el. Célszerűségénél fogva a cipzár a polgári életben is igen hamar nagy népszerűségre tett szert.

A „cipzár” (angolul: zipper) nevet B.F. Goodrich találta ki 1923-ban. Az cipzár elődjének számító Elias Howe-féle új találmány technikai neve „Automatic Continuous Clothing Closure/Clasp Locking Device” (automatikus folyamatos ruházati bezáró/kapcsos záróeszköz) volt. Később 1913-ban a „Hookless Fastener”-re (horogmentes rögzítő) rövidítették és 1917-ben „Separable Fastener” (szétválasztható rögzítő) megnevezést használták.

A praktikus eszköz kezdetben csak munka- és katonaruhákon, valamint cipőkön, de az 1940-es években a divatszektorban is egyre népszerűbb lett. Madame Schiaparelli olasz-francia divattervező volt az első, aki jól látható, színes cipzárakat kezdett használni az 1930-as években.

Szabadalom[szerkesztés]

Az USA 1,219,881 számú szabadalma:[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sundbäck szabadalma (angol nyelven). A szabadalmi leírást 1914. augusztus 27-én adták be és közzétették 1917 március 20-án. google.com/patents?vid=1219881. (Hozzáférés: 2012. április 24.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]