Geofon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Geofon (SM-24 – sávszélesség 10 Hz-240 Hz, normálellenállás 375 Ω)

A geofon egy geofizikai eszköz, amelyet napjaink földtani kutatásaiban széleskörűen használnak. A szeizmikus méréseknél mesterségesen keltett rezgések visszavert hullámait érzékeli és alakítja át elektromos feszültséggé a földbe leszúrt geofon, és kábeleken továbbítja az adatokat egy jelrögzítő, -feldolgozó műszerkocsiba.[1] A rezgéshullám kibocsátása és a felszínre való visszaérkezése között eltelt idő mérésével, az így nyert adatok további elemzésével megismerhetővé válik a vizsgált terület földtani felépítése, szerkezete.[2] A geofonokat ritkán használják egyedileg, jellemzőbb, hogy több tucat geofont tartalmazó csoportokat alkalmaznak, de nem ritka a több tízezer, láncba kötött műszer egyidejű működtetése sem.

Nevének eredete[szerkesztés]

A geofon elnevezés a görög γη- (ge (geo), "föld") és φωνή (fon, "hang") szavak összetételéből jött létre.

Működése[szerkesztés]

Használata[szerkesztés]

Geofon használata városi környezetben

A geofonokat legtöbbször a szeizmikus reflexiós mérések során használják,[3] de alkalmasak akár a városi és a reptéri forgalom figyelésére is. Ez utóbbi esetben a járművek földi mozgása során keletkező szeizmikus hullámokat mérik.[4]

Egyéb[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. YouTube - MOL Magyarország - Bevetésen a vibroseisek, azaz a vibrátorok Fegyverneken!. (Hozzáférés: 2017. december 18.)
  2. Logframe.hu - Megkezdődött a kutatás a Mecsek déli előterének energetikai célú földtani feltárása érdekében. [2018. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 3.)
  3. Magyar Földtani és Geofizikai Intézet - Szeizmikus reflexiós mérések. [2016. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. december 18.)
  4. Geeks.hu - Radar helyett mikrofon. (Hozzáférés: 2017. december 18.)