Genial baszk herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Genial
Baszk Hercegség hercege
Uralkodási ideje
902 926 (927?)
Elődje
UtódjaAeghyna
Életrajzi adatok
Született?
Elhunyt926 (927?)
Baskonia
SablonWikidataSegítség

Genial (ur. 602626) volt a később Gascogne-nak nevezett Baszk Hercegség első hercege. Kinevezéséről és uralkodásáról csak a Fredegar-krónika szűkszavú beszámolójából tudunk:

Theudebert és Theuderic sereget küldött a baszkok ellen, és az Úr segedelmével legyőzték őket, kiterjesztették rájuk fennhatóságukat, és adó fizetésére kötelezték őket. Hercegükké egy bizonyos Genialist neveztek ki, aki jól vezette őket.”

A kevés adatot elemző történészek szerint Genial valószínűleg több lehetett, mint egyszerű törzsfő — alighanem egy frank udvari nemest küldtek a frissen hódoltatott nép élére.[1] 612-ben vagy kevéssel utána Sisebut nyugati gót király visszafoglalta Baszkföld Pireneusokon túli (és pireneusi) részeit, a Baszk Hercegség területét a jelenleg Franciaországhoz tartozó részekre szorítva össze.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lewis, Archibald R. "The Dukes in the Regnum Francorum, A.D. 550-751." Speculum, Vol. 51, No. 3. (Jul., 1976), pp. 381–410.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Genial című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]