G7e torpedó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A G7e torpedó a német haditengerészet (Kriegsmarine) egyik kiváló fegyvere volt amely elődjei sok hibájának kijavításából született.

A háború legjelentősebb torpedói a G7e középen.

Leírása[szerkesztés]

Elektromos meghajtásának köszönhetően a G7e kiküszöbölte elődje, a G7a torpedó egyik legnagyobb hibáját, a gőzmeghajtás miatt feltűnőséget. A kezdeti hibák orvoslása után a G7e torpedók a tengeralattjárók alapvető fegyverévé vált. A Harmadik Birodalom tengeralattjárói sok hajót süllyesztettek el ezzel a típussal.

A G7e további előnye volt a Kriegsmarine standard gőztorpedójához képest, hogy egyszerűbb volt gyártani. Míg a G7a gőztorpedókat a háború kitörésekor 3730 munkaórába került legyártani, az elektromos G7e torpedókat 1255 munkaóra alatt le lehetett gyártani.

T3d Dackel[szerkesztés]

A G7e torpedón alapuló egyik verzió a T3d Dackel volt. Ez egy alacsony sebességgel haladó, de igen nagy hatósugarú torpedó volt. A típus 9 csomós sebességgel haladva képes volt 57 kilométert megtenni.

A típust kikötők támadására fejlesztették ki és először a normandiai hídfő ellen alkalmazták 1944 nyarától. Összesen 300 darab készült, amiből valószínűleg 80-90 darabot lőttek ki.

A G7e elődje a G7a torpedó

Források[szerkesztés]