Gólem (óriás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gólem szócikkből átirányítva)
Löw rabbi és a Gólem

A Gólem (héber szó, jelentése: alaktalan, élettelen tömeg) idomtalan, varázsigék segítségével agyagból készült emberi alak.

A zsidó folklór népmondája szerint a 16. század vége felé a prágai gettóban Maharal (Júda Löw ben Becalél rabbi) a misztikus és titkos tan, a kabbala segítségével – szájába helyezett varázserejű papírral – életet lehelt a Moldva-folyó partjáról származó agyagból és vérből gyúrt műemberbe, majd az a szombatnapig mindenféle szolgálatot elvégzett neki. Ha a rabbi az Isten nevével ellátott cédulát elvette tőle, akkor ismét agyagtömeggé vált. A maradványait a legenda szerint még ma is őrzik a prágai Régi-új zsinagóga padlásán. A zsidó köznyelvben a Gólem bárdolatlan, együgyű embert is jelent.

A Gólem történetek megtalálhatóak a sumér legendákban is, ahol Enki (sumer: „a föld ura”, „az alsó ura”) két embert gyúrt agyagból, mert azt akarta, hogy ők dolgozzanak az istenek helyett. Mivel hasznosnak ítélte a művét, két újabb gólemet, Kurgarrut és Kalaturrut teremtette meg az agyagból. A nemek nélküli két lény vigyázta az „élet vizét”. Ezután Enki leküldte Kurgarrut és Kalaturrut az alvilágba az „élet vizével”, hogy támasszák fel Innint, a termékenység istennőjét.

Továbbá a Gólemet vésettel hozhatták életre (például a Prágai és Chelmi történetek néhány verziójában, mint ahogy a lengyel történetekben és a Grimm testvérek történetében), az "emet" szó (אמת, "igazság" héberül) lett homlokára írva. A gólem leállítható lett az első betű az aleph (א) eltávolításával. Ez megváltoztatta az "igazság" szót a "halott" szóra (met מת, jelentése "halott").

A Gólem-legenda alapján számos film, könyv és más műalkotás született.

Források[szerkesztés]

  • A Pallas nagy lexikona
  • Első hivatkozás: Zucker, Robert (2007–2011). "17th Century(század)". "Sefer Yetzirah" Time Line(idővonal)[1]
  • Második hivatkozás, Johannes Reuchlin hivatkozása (1492):[2]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gólem (óriás) témájú médiaállományokat.
  1. http://www.emol.org/kabbalah/seferyetzirah/timeline/16to20thcentury.html.
  2. http://www.press.umich.edu/pdf/9780472117598-intro.pdf