Fuszeki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fuseki example

Fuszeki (kínai írásjegyekkel: 布石 vagy 布局 ) vagyis egy Go meccsnek a teljes nyitánya.

Jellegzetesség[szerkesztés]

Kevésbé rendszerezett[szerkesztés]

Mivel a lépések többsége elkülönül, és nem kíván válaszlépést, (pl. nem szente) ezért a teljes játéktéren lejátszódó sablonok elemzésére sokkal kisebb figyelem irányul. Nem úgy, mint a dzsoszekire, amik azonnali választ sürgető, feszültségképző lépések. Ezért egy Go mérkőzés során nagy az esélye egy még nem létező lépéskombinációnak.

Ismert nevek[szerkesztés]

A felismert vagy névvel ellátott fuszekik száma elenyésző. Ezek közé tartozik a Két csillag fuseki(Nirenszei fuszeki), a Három csillag fuszeki(Szanrenszei fuszeki), a Kínai fuszeki, a Kobajasi fuszeki és a Suszaku fuszeki. Ezek a Fekete olyan befolyásos lépései, amelyek a tábla egyik oldalán fejtik ki hatásukat.

Fuszeki típusok[szerkesztés]

Terület orientált[szerkesztés]

Mivel a tábla meglehetősen nagy kiterjedésű (19x19-es a hivatalos méret), az általános gondolkodásmód arra ösztökél, hogy előbb a sarkokat hódítsuk meg a megfelelő dzsoszekivel. A terjeszkedést a szélek közepével folytatjuk és mivel az előbbi kettő területen könnyebb pontokat szerezni, ezért a tábla közepén próbálkozunk utoljára. A klasszikus nézet szerint, a 3-3, 3-4 vagy 4-3 pontok kiválóak a sarkok gyors és hatékony elkerítésére, ezért általában ezek a nyitó lépések. Magasabb lépések veszélyesek, támadhatóbbak, és mint azok, kerülendőek. Ez a nézet elég magától értetődő (területszerzés a sarkokban). Ez a stílus a kezdők számára is könnyen érthető, elsajátítható.

Befolyásszerző megközelítés[szerkesztés]

Ez a felfogás a pálya közepére összpontosít. Az alapja a gondolatmenetnek, hogy nem lehet leszűkíteni a játék stílusunkat a gyors területszerzésre, mert míg nehezebb a center meghódítása, mégis ott van a legtöbb szerezhető pont. A stílus célja, olyan állások létrehozása, amelyek a tábla közepe felé közvetítik a befolyásukat. Magasabb pontok, mint 4-4, 4-5 és 5-4 megjátszását favorizálja. Néhányan a mérkőzést a szélekkel kezdik, hogy onnan építsék fel a kívánt irányú erőt. Mások rögtön megpróbálják körbeépíteni a harctér közepét. Akárhogy is, ezt a stílust a kezdők nehezen fogják átlátni.

Történet[szerkesztés]

20. század előtt[szerkesztés]

A fuszeki fejlődése elég szegényes volt az 1900 környékéig, mert mindenki a sarkokra és elkerítésre törekedett. Profi játékosok a ma ismertekből, nagyon csekély formációt alkalmaztak a nyitány során. Variációk pedig lennének bőven és a leközölt magas szintű meccsek száma nem túl nagy. (Pár ezer évente)

A 20. század első fele[szerkesztés]

Fuszeki nem ért el nagy fejlődést, míg a huszadik században ki nem fejlődött Befolyásszerző megközelítés . Az egyik kitüntetett úttörője ennek Go Szeigen, óriási meghökkenést váltott ki mikor harmadik lépéseként a tábla középpontját játszotta meg (Tengen) az akkori legjobb játékos Honinbo Suszai ellen. Nem a legbölcsebb lépés a klasszikus felfogás szerint, sőt sértőnek, lenézőnek számított egy magas rangú játékos ellen. Go Szeigen elvesztette ezt a 4 hónapon át húzódó vitás meccset (egyes pletykák szerint Honinbo tanítványának köze volt mestere győzelméhez), de sikerrel bizonyította játékstílusa erejét több magas szintű ellenféllel szemben.

A 20. század második fele[szerkesztés]

Ez az új befolyásra építő elképzelés, lendületet adott a kísérletezéseknek és így születtek meg a már korábban említett Két csillag(Nirenszei), Három csillag(Szanrenszei) és még megannyi fuszeki. Több hasonló sémát próbáltak ki, teszteltek modern játékokban. A Kínai fuszeki, aminek bonyolult a története, de minden bizonnyal a kínaiak fejlesztettek ki, 1970-től egészen közkedvelt volt és go-s szabványok szempontjából, részletesen tanulmányozottá vált. 1990 óta elsősorban koreai profik fuszeki találmányaik divatszerűen váltogatták egymást, amiket kőkemény meccseken keresztül fedeztek fel, elemeztek és finomítottak. Ez a fajta fejlődés meglehetősen újszerű a Go világában, nem követi a hagyományokat. Ami biztos, hogy szinte számtalan variáció várja a kísérletezni vágyókat.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fuseki című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információ[szerkesztés]