Funkcionális légtérblokk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A funkcionális légtérblokk (Functional airspace block, FAB) fogalmát a SES-II (egységes európai égbolt, Single European Sky, SES) európai bizottsági kezdeményezésben határozzák meg. A definíciót az 1070/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (SES-II rendelet)[1] tartalmazza. Lényege, hogy a huszonhét EU-tagállam határai által tagolt légtér helyett az egységes légteret országhatár-független, funkcionális blokkokra osztják; így a légiirányító központok vagy az integrált irányító szervezetek együttműködésével optimalizált, teljesítménycentrikus légtérfelügyelet kialakítása lehetséges.[2] Ennek a törvényi kereteit már 2004-ben megalkották, az egyes blokkok tagállamai meg is állapodtak a végrehajtásról.

Szabályozási keret[szerkesztés]

Az EU egységes európai égbolt (SES) szabályozásával, különösen a keretszabályozás 8. cikkével[3] összhangban az Európai Bizottság az Eurocontrol Ügynökséget bízta meg azzal, hogy támogassa a funkcionális légtérblokkok (FAB) kialakítását.

2012. április 20-ával az Európai Bizottság kilenc funkcionális légtérblokk bevezetését irányozza elő:[4]

 • UK-IRELAND FAB: Egyesült Királyság, Írország (felállítva, az EB értesítve)
 • Danish-Swedish FAB: Dánia, Svédország (felállítva, az EB értesítve)
 • BALTIC FAB: Lengyelország, Litvánia
 • BLUE MED: Olaszország, Málta, Görögország, Ciprus (és Egyiptom, Tunézia, Albánia, Jordánia)
 • FAB CE (FAB Central Europe): Cseh Köztársaság, Szlovákia, Ausztria, Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina
 • FABEC (FAB Europe Central): Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia, Luxemburg és Svájc
 • DANUBE: Bulgária, Románia
 • NEFAB (North European FAB): Észtország, Finnország, Lettország, Norvégia
 • SW FAB (South-West FAB): Portugália, Spanyolország

Az Európai Bizottság felmérése szerint évi 5 milliárd euró kárt okoz az európai légiirányítási rendszer szétaprózottsága. A járatok útvonala átlagosan 42 kilométerrel hosszabb a szükségesnél, ami az üzemanyag-fogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást is megnöveli. A járatkésések egy részéért is felelős, fölösleges cikkcakkok a légiirányítók számára többletbevételt hoznak, amit végső soron az utasok fizetnek meg – a jegyek árának 6-12 százalékát is kiteheti a légiirányítás díja. A nagyjából hasonló méretű légtérrel és forgalommal rendelkező Egyesült Államokban a légiirányítás költsége az európainak nagyjából a fele.

A SES-II szabályozás 2012. december 4-ében szabta meg a légtérblokkok kialakításának határidejét.[5]

Az Európai Bizottság az egységes európai légtér létrehozása körüli késlekedések miatt 2013 januárjában várhatóan kötelezettségszegési eljárást indít egyes országok ellen.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Az Európai Parlament és a Tanács 1070/2009/EK rendelete (2009. október 21.) az 549/2004/EK, az 550/2004/EK, az 551/2004/EK és az 552/2004/EK rendeletnek az európai légiközlekedési rendszer teljesítményének és fenntarthatóságának javítását célzó módosításáról
 2. Az 549/2004/EK rendelet 2. cikkének az 1070/2009/EK rendelettel módosított 25. pontja:

  „funkcionális légtérblokk”: a működési követelményeken alapuló, az államhatároktól függetlenül kialakított légtérblokk, ahol a léginavigációs szolgálatok és a kapcsolódó tevékenységek teljesítményalapúak és optimalizáltak, annak érdekében, hogy valamennyi funkcionális légtérblokkban a léginavigációs szolgáltatók között fokozott együttműködés vagy adott esetben egy integrált szolgáltató jöjjön létre;

 3. Az 1070/2009/EK rendelettel módosított 549/2004/EK rendelet 8. cikke
 4. Functional Airspace Blocks (FABs) and the Single European Sky (SES). EUROCONTROL, The European Organisation for the Safety of Air Navigation, 2012. április 20. [2011. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 5.)
 5. Az európai funkcionális légtérblokkok kialakításának pillanatnyi helyzete. [2012. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 26.)

További információk[szerkesztés]

Európai uniós jogszabályok[szerkesztés]

Magyar jogszabályok[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]