Fulgore

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fulgore
Killer Instinct-szereplő
Megjelenési információk
Első játékKiller Instinct (1994)
SzinkronhangKevin Bayliss (KI, KI2)[1]
Mocap-színészKevin Bayliss (KI, KI2)[1]
Nemeférfi
FegyverePlazma pengék
Plazma csapás
Lézer
Miniatürizált nukleáris atommag
Álcázóberendezés

Fulgore a Rare által készített Killer Instinct verekedős játéksorozat egyik játékos karaktere. Fulgore az eredeti Killer Instinctben mutatkozott be 1994-ben, mint egy fejlett harci kiborg és a főszereplő Jago nemezise. A karaktert pozitív kritikai fogadtatásban részesítették, és a sorozat egyik ikonjává vált.

Megjelenés[szerkesztés]

Az első Killer Instinctben Fulgore egy kiborg, és az utolsó előtti ellenfél az egyjátékos módban. Az Ultratech, a címadó Killer Instinct-torna ötletgazdái által fejlesztett Fulgore az első a tervezett, korszerű kiberkatonákból álló sorozatban. Bár úgy tervezték, hogy egy lovaghoz hasonlítson, hogy segítsen elnyerni az emberek bizalmát, s pletykák szerint a megépítéséhez felhasznált emberi testrészek egy moszkvai szervkereskedelemből származnak. Még mielőtt a Fulgore Mk.I modell elkészült volna, a fejlesztő tudósok csapata máris egy továbbfejlesztett modellen kezdett dolgozni. A Fulgore prototípusát végső tesztként benevezik a Killer Instinct versenyre; ha sikerrel jár, a Fulgore-t sorozatgyártásba helyezik. A folytatásban, a Killer Instinct 2-ben egy új, továbbfejlesztett Fulgore modellt készítenek, miután az első Fulgore-t Jago elpusztította az első versenyen.[2] Célja, hogy megölje Jagót, akit halálos riválisának tekint.[2] Végül Jago és húga, Orchid legyőzi.[2]

Egy harmadik Fulgore-modell is megjelenik Xbox One-ra újraindított Killer Instinctben, hogy segítsen megvédeni az Ultratechet az ellenséggel szemben, és az első évad arcade módjának utolsó ellenfeleként szerepeljen. Azonban elkezd öntudatra ébredni és szembeszállni a beprogramozásával Eagle, Thunder eltűnt öccsének maradék emlékei miatt, akinek elméjét Fulgore neurális hálózatának tervrajzaként használtak fel.[3] Egy, a Fulgore-vonalat közvetlenül megelőző harci android prototípus is megjelent, becenevén Kilgore, amely számos támadást megoszt a Fulgore-ral.

A játékokon kívül Fulgore megjelent az 1996-os Killer Instinct képregénysorozatban, ami az első alkalom volt, hogy az Eagle és Fulgore közötti kapcsolatot a Killer Instinct médiában feltárták. Fulgore a 2017-es képregénysorozatban is megjelenik, mint az Ultratech által használt számos általános drón egyike. Fulgore egyike volt annak a hat Killer Instinct-karakternek, akik a Viva Piñata: Trouble in Paradise című videojátékban is feltűntek Piñata Vision Card-ként.[4] Ezen kívül egy „Fulgore's Fist” nevű fegyvert is feloldhatnak a játékosok a Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts játékban.

Játékmenet[szerkesztés]

Az első két játékban Fulgore elsődleges fegyverei a karjára szerelt plazmapengék. Különféle mozdulatokat tud végrehajtani ezekkel a fegyverekkel: egyszerűen csak egy normál csapást, egy erősebb plazmacsapást, valamint egyszerre akár három lövedéket is kilőhet. Fulgore szemei fegyverként funkcionálnak, egy sor lézert és plazmát tud kilőni belőlük.[5] Feje átalakulhat gépfegyverré, hogy végezzen az ellenséggel, vagy egy óriási plazmaágyúvá, hogy megolvassza az ellenfelet, bár ez a két fegyver nem használható közvetlen harcban, hanem inkább a karakterek kivégzésére lehet használni. Fulgore rendelkezik azzal a képességgel, hogy az ellenfél mögé teleportáljon, melynek során feketévé válik és újra megjelenik. Fulgore egy "Robotszem" nevű technikát is használ, amelyben a szeméből kis mennyiségű plazma szabadul ki, és amelyet csak közelről lehet végrehajtani. Fulgore utolsó technikája a lövedékek kivédésének képessége, amely során Fulgore egy kék pajzzsal vonja be a testét. A Killer Instinct 2-ben további, Predator-szerű[6] képességet is kap, amellyel láthatatlanná válhat. Fulgore a pengéit rúgásokkal (különösen köríves rúgásokkal) kombinálva használja, és képes egy Jagoéhoz hasonló nagy felütésre is. A "Robotszem" egy kombó részeként, valamint a kilőtt lövedékeket a kombó befejezéséhez használható.

Fulgore új verziója (korábban csak egy artbookban[7] és a karakterlistában kiszivárgott[8]) a 2014. áprilisi frissítéssel játszható karakterként került a KI 2013-as verziójába.[9][10][11]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fulgore című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Retro Gamer 123, page 59.
  2. a b c GamePro - Issue 092 Volume 08 Number 05 (1996-05) (IDG Publishing) (US). Archive.org. (Hozzáférés: 2014. június 7.)
  3. http://www.ultra-combo.com/ki-novella-chapter-5/
  4. Earnest Cavalli: Viva Piñata, Killer Instinct Collide in Rare’s Cards | Game|Life. WIRED, 2008. október 16. (Hozzáférés: 2014. május 18.)
  5. Computer and Video Games - Issue 174 (1996-05) (EMAP Images) (UK). Archive.org. (Hozzáférés: 2014. június 7.)
  6. GamePro - Issue 090 Volume 08 Number 03 (1996-03) (IDG Publishing) (US). Archive.org. (Hozzáférés: 2014. június 7.)
  7. Cook, Dave: Killer Instinct art book reveals possible Fulgore DLC designs. VG247, 2013. november 25. (Hozzáférés: 2014. május 18.)
  8. Leaked character roster outs Fulgore for Killer Instinct. Destructoid. (Hozzáférés: 2014. május 18.)
  9. Cowan, Danny: Fulgore joins Killer Instinct's playable roster in March. Joystiq, 2013. november 22. (Hozzáférés: 2014. május 18.)
  10. Killer Instinct update adds Fulgore, weighs in at 6.8GB - CVG. Computerandvideogames.com, 2014. április 9. (Hozzáférés: 2014. május 18.)
  11. Killer Instinct gets a new developer, Fulgore title update arrives April 9. Polygon. (Hozzáférés: 2014. május 18.)