Fremantle Doctor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Parmelia révkalauzhajó a fremantle-i kikötő bejáratánál a Fremantle Doctorral dacol

A Fremantle Doctor, Freo Doctor vagy egyszerűen The Doctor Nyugat-Ausztráliában annak a hűsítő, délutáni tengeri szélnek a köznyelvi elnevezése, mely a nyári hónapokban a délnyugati parti területeken fúj. A parti szelet a szárazföld és a tenger közötti nagyobb hőmérséklet-különbség kelti.

A „Fremantle Doctor” nevet már az 1870-es években is használták, az elnevezés hasonlít a Dél-Afrikában és nyugat-indiai szigeteken jellemző szelek nevére.[1]

Jellemző iránya[szerkesztés]

A nyári hónapokban a Fremantle Doctor állandóan délnyugati irányból érkezik a nyugati part déli felére, a légáramlás dél és délután 3 óra között indul be. A szárazföld felett akár 100 km-t is képes megtenni, és kora estére eléri Yorkot.

A „Fremantle Doctor” elnevezést egyébként elsősorban Perth-ben, Nyugat-Ausztrália fővárosában használják, mert úgy tűnik, a szél a közeli kikötőváros, Fremantle irányából érkezik, hogy kellemes megkönnyebbülést hozzon a nyár idei kánikulára.

A szél nyomán Perth külvárosaiban a hőmérséklet több fokkal esik, miközben az óceánparton a szél meglehetősen erős lehet, sebessége gyakorta eléri a 15–20 csomót, ami viszont a délutáni strandolást teszi kevésbé élvezetessé.

Azokon a napokon viszont, amikor a szél nem érkezik meg a városba, Perth-ben a hőmérséklet lényegesen magasabbra, nem ritkán 40 °C (104 °F) fölé kúszik, habár ehhez az állam száraz, belső területeiről érkező, forró sivatagi légáramlatok, erős keleti szelek is hozzájárulnak.

A jelenség további elemzése[szerkesztés]

Decemberben és januárban a legerősebb, a szárazföld és az óceán közötti hőmérséklet-különbség ugyanis ekkor a legerősebb. Februárban és márciusban a szél kevésbé erős, mivel ekkorra az óceán is jobban felmelegszik. Ellenben az október és november kevésbé meleg, és az óceán hőmérséklete is alacsonyabb marad éppen a parti szélnek köszönhetően.

Az év többi részében a Fremantle Doctor csak gyengén vagy egyáltalán nem fúj. A téli hónapokban a szárazföld hőmérséklete rendszerint alacsonyabb, mint az óceáné, ami esetenként a kora reggeli órákban gyenge, a szárazföld felőli légmozgásokat eredményez.

A Fremantle Doctor először mindig déli–délnyugati irányból érkezik. Később, amikor a légmozgás a legerősebb, az irány délnyugati, illetve déli–délnyugati. Kora este az irány inkább délies. A szélirány változásának az oka a Coriolis-erő, de természetesen más tényezők, így az adott napon uralkodó szélirány is befolyásolja.

A Perth-re jellemző szélirányokat mutató szélrózsa megtalálható az Ausztrál Meteorológiai Intézet honlapján.[2]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Fremantle Doctor című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Christensen, Joseph (2009)Fremantle Doctor page 389 of Gregory, Jenny; Gothard, Janice & Gregory, Jenny et al. (2009), Historical Encyclopedia of Western Australia, University of Western Australia Press, ISBN 978-1-921401-15-2
  2. Wind roses for selected locations in Australia, Bureau of Meteorology. Retrieved 30 January 2010.

Források[szerkesztés]

  • "Origin of term for the sea breeze in Perth still unknown". Sunday Times: (Perth, W.A.), 23 Feb. 1986, p. 49,
  • Masselink, G. (1996). Sea breeze activity and its effect on coastal processes near Perth, Western Australia. Royal Society of Western Australia. Journal of the Royal Society of Western Australia, Vol. 79, part 3 (September 1996) p. 199-205.
  • Meteorological hazards (PDF). Natural hazard risk in Perth, Western Australia – Cities Project Perth Report. Geoscience Australia, 2005. [2020. július 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 29.)

További információk[szerkesztés]