Freescale 683XX

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A Freescale 683xx (korábban Motorola 683xx) egymással kompatibilis mikrovezérlők egy családja, amelyek a Freescale 68000-alapú CPU magjait tartalmazzák. A családot hardverleíró nyelv alkalmazásával tervezték, ezáltal a részei szintetizálhatók és jól alkalmazkodnak a fejlett gyártási eljárásokhoz, pl. a lapkák kicsinyítéséhez.

Két CPU magot használnak a 683xx családban: a 68EC000 és a CPU32 magokat. A CPU32 mag utasításlészlete hasonlít a Motorola 68020-aséhoz, csak hiányoznak belőle a bitmező-kezelő utasítások, és van néhány specifikus utasítása, mint pl. a táblázatos interpoláció (table lookup and interpolate),[1] és van egy alacsony fogyasztású megállított üzemmódja is.

A mikrovezérlő moduljait a processzortól függetkenül tervezték és a kibocsájtott CPU-kkal párhuzamosan tesztelték. Ezt a folyamatot a tervezők „előretervezésnek” (design-ahead) nevezték, mivel mire a szilíciumtechnológia rendelkezésre állt, a Motorola tervei már készen álltak a gyártásra és a piacra való kilépésre. Sok ilyen modul átkerült a Coldfire processzorvonalba is.

A mikrovezérlők számos modult tartalmaznak, amelyek a belső sínnel csatlakoznak egymáshoz:

 • Teljesen statikus CPU mag, a teljes leállás és a maximális órajel (25 vagy 33 MHz) közötti tetszés szerinti órajelen működhet.
 • A CPU magot a minimális tranzisztorszám és a maximális teljesítmény szempontjából tervezték.
 • Rendelkezik background debug mode (BDM) áramkörön belüli nagysebességű soros hibakereső / debug interfésszel; ez az interfész a 683xx sorozatban jelent meg először. A modeern processzorokban is elterjedt a szabványos soros debug-interfész használata, ami általában JTAG.
 • SIM (System Integration Module, rendszerintegrációs modul), amely fölöslegessé teszi a csatlakoztató logika nagy részét, mivel ellátja a csipválasztás és címdekódolás feladatait. A SIM biztosít még egy órajelgenerátort, watchdog-okat a különböző rendszerműveletekhez, kezeli a processzor kivezetéseinek konfigurációját, periodikus időzítőt és egy megszakításvezérlőt is tartalmaz.

Különféle egyéb modulok is rendelkezésre állnak a 683xx család processzoraiban:

 • TPU: Timing Processor Unit, időzítőprocesszor, tetszőleges időzítési feladat ellátására: időzítők, számlálók, arányos impulzusszélesség-vezérlés, impulzusszélesség-mérés, impulzusgenerálás, léptetőmotorvezérlők, kvadratúra-demoduláció, stb. A Freescale ehhez ingyenes fejlesztőrendszert és forráskódot ad.
 • Egy kisegítő RAM, amely megduplázza a TPU számára rendelkezésre álló programozható tárterületet.
 • Néhány korai modell két konvencionális számláló-időzítővel rendelkezik.
 • GPT: general purpose timer, általános célú időzítő modul; impulzuskód-akkumulátorokat nyújt, befogó/összehasonlító és impulzusszélesség-modulációs lehetőségeket ad.
 • Néhány modellben hálózati interfész-processzorral rendelkezik kommunikációs processzormodul (CPM) formában, valamint soros kommunikációs interfészekkel (SCC), amelyek az Ethernet vagy HDLC sínekre csatlakoznak.
 • A legtöbb modellben van láncolt soros modul (QSM), amely szinkron soros perifériainterfész (SPI) és logikai szintű RS232 UART képességeket nyújt.

Lásd még[szerkesztés]

 • QUICC QUad Integrated Communications Controller

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Sharon Darley: How to Use the Table Lookup and Interpolate Instruction on the CPU32 (angol nyelven) (pdf) pp. 1–8. Motorola, 1999. (Hozzáférés: 2013) „The table lookup and interpolate instruction approximates a number that lies between two consecutive entries in a lookup table.”

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Freescale 683XX című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]