Freelancer (videojáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
FreeLancer
Fejlesztő Digital Anvil
Kiadó Microsoft
Tervező Chris Roberts
Zeneszerző James Hannigan
Platformok PC (Windows)
Kiadási dátum 2003. március 3.
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.1
Műfaj akció, kaland
Játékmódok egy- és többjátékos mód
USK-besorolás USK 12
Adathordozó CD-ROM
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Windows 98 vagy jobb ( Windows 7, 8, 10 alatt is gond nélkül fut ), CPU: 600 MHz, 128 MB memória, 16 MB-os videokártya. Windows 7, 8, 10-hez ajánlott CPU: 1,5 GHz dual core vagy jobb, 2 GB memória, 128 MB-os videokártya.
A FreeLancer weboldala

A Freelancer egy űrszimulátor típusú számítógépes játék, melyet a Digital Anvil fejlesztett és a Microsoft adott ki. A játék legnagyobb érdeme az, hogy nem fejeződik be, mikor az utolsó küldetés véget ér, ekkor ugyanis a játékos még a játék univerzumának kicsi részét barangolta be, és ezután szabadon folytathatja a felderítést. A játékmenet nem kell hogy lineáris legyen, vagyis nem kötelező elfogadni a fő küldetéseket, a különböző bázisokon, bolygókon elfogadhatunk mellékküldetéseket. De végezhetünk különböző munkákat is pl.: kereskedés, fejvadászat, bányászhatunk is ami nem a szó hagyományos értelmében vett bányászatot jelenti, hanem a különböző aszteroida, jég, és törmelék, valamint űrszemét hasznosítható részének kitermelését teszi lehetővé.

A játék univerzuma[szerkesztés]

A Sirius Sector 51 csillagrendszert tartalmaz, amelyek különböző területeken találhatóak: Liberty, Bretonia, Kusari, Rheinland, és a Független Világok (Independent Worlds), amely a Határvilágokból (Border Worlds) és a misztikus Peremvilágokból (Edge Worlds) áll. Az utolsó elindult alvóhajó a hispania, mely egy baleset során megsemmisült. Roncsa az Omicron Alpha rendszerben található.

Minden rendszer különböző bolygókból (ezek közül sokan le is lehet szállni), űrállomásokból, kereskedelmi utakból (Trade Lanes, a gyors utazásra valók egy rendszeren belül), aszteroida- és kisbolygóövekből, por- és jégfelhőkből, és sok más űrbéli objektumból áll. A bolygók általában földi helyek után vannak elnevezve (Malta, Colorado, Stuttgart).Egyes hajóknak erősségükre utaló nevük van pl. A liberty védője a Defender, és a szállítóhajója a Rhino.Az Independent Freeportok Very heavy fightere az Eagle ami a játék egyik legerősebb hajója.

Multiplayer[szerkesztés]

Freelancer tartalmaz multiplayer lehetőséget, ahol a játékosok egymással küzdhetnek meg a világ minden tájáról. A Global Server a 2007-es, 2008-as évek környékén lezárásra került, ezért egyéni szerverek terjedtek el. Ilyenek a Discovery Warzone RP Reborn, Hamburg City Server (HCS), Phöenix és a Discovery.

Multiplayer módban a játék hasonló elven működik mint a singleplayer-ben, leszámítva a sztori-elemeket. Küldetéseket kell vállalnod, vagy árut kell fuvaroznod hogy játékbeli pénzhez juthass, amiből azután felszerelheted a hajódat, illetve komplett újat is vehetsz helyette. A multiplayer MMO-szerűen végtelen, véletlenszerű történések és küldetések folyamán játszhatsz. Multiplayer módban a játék szerepjáték módjára is felfogható, ahol a játékosok maguk állítják fel a szabályaikat., a karakterűl történetét, eddigi életét, illetve saját célokat állíthatnak fel magukat, mindezt RP (RolePlay) formában a fórumokon dokumentálva.

Freelancer - MOD[szerkesztés]

Freelancerhez több száz kiegészítés, és játék modifikáció tölthető le különböző oldalakról (pl.: http://moddb.com) melyek jelentősen vagy teljesen megváltoztatják a játékot és annak rengeteg aspektusát. Ezek az egyszerű fegyverarzenál-bővítéstől egészen az egész univerzumot és annak működését befolyásoló modokig terjedhet. Mivel a játék nagy részét egyszerű szöveges konfigurációs fájlok (*.ini) teszik ki, a játék kis tudással illetve különböző programok nélkül is modolható. Néhány példa :

  • Freelancer Warzone RP Reborn
  • Discovery Freelancer 4.88
  • LancersEdge
  • Crossfire v1.9