Freelancer (videojáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
FreeLancer
Fejlesztő Digital Anvil
Kiadó Microsoft
Tervező Chris Roberts
Platformok PC (Windows)
Kiadási dátum 2003. március 3.
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.1
Műfaj akció, kaland
Játékmódok egy- és többjátékos mód
USK-besorolás USK 12
PEGI-besorolás PEGI 12
Adathordozó CD-ROM
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Windows 98 vagy jobb ( Windows 7, 8, 10 alatt is gond nélkül fut ), CPU: 600 MHz, 128 MB memória, 16 MB-os videokártya. Windows 7, 8, 10-hez ajánlott CPU: 1,5 GHz dual core vagy jobb, 2 GB memória, 128 MB-os videokártya.
A FreeLancer weboldala

A Freelancer egy űrszimulátor típusú számítógépes játék, melyet a Digital Anvil fejlesztett és a Microsoft adott ki. A játék legnagyobb érdeme az, hogy nem fejeződik be, mikor az utolsó küldetés véget ér, ekkor ugyanis a játékos még a játék univerzumának kicsi részét barangolta be, és ezután szabadon folytathatja a felderítést. A játékmenet nem kell hogy lineáris legyen, vagyis nem kötelező elfogadni a fő küldetéseket, a különböző bázisokon, bolygókon elfogadhatunk mellékküldetéseket. De végezhetünk különböző munkákat is pl.: kereskedés, fejvadászat, bányászhatunk is ami nem a szó hagyományos értelmében vett bányászatot jelenti, hanem a különböző aszteroida, jég, és törmelék, valamint űrszemét hasznosítható részének kitermelését teszi lehetővé.

A játék univerzuma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Sirius Sector 51 csillagrendszert tartalmaz, amelyek különböző területeken találhatóak: Liberty, Bretonia, Kusari, Rheinland, és a Független Világok (Independent Worlds), amely a Határvilágokból (Border Worlds) és a misztikus Peremvilágokból (Edge Worlds) áll. Az utolsó elindult alvóhajó a hispania, mely egy baleset során megsemmisült. Roncsa az Omicron Alpha rendszerben található.

Minden rendszer különböző bolygókból (ezek közül sokan le is lehet szállni), űrállomásokból, kereskedelmi utakból (Trade Lanes, a gyors utazásra valók egy rendszeren belül), aszteroida- és kisbolygóövekből, por- és jégfelhőkből, és sok más űrbéli objektumból áll. A bolygók általában földi helyek után vannak elnevezve (Malta, Colorado, Stuttgart).Egyes hajóknak erősségükre utaló nevük van pl. A liberty védője a Defender, és a szállítóhajója a Rhino.Az Independent Freeportok Very heavy fightere az Eagle ami a játék egyik legerősebb hajója.

Multiplayer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Freelancer tartalmaz multiplayer lehetőséget, ahol a játékosok egymással küzdhetnek meg a világ minden tájáról. A Global Server a 2007-es, 2008-as évek környékén lezárásra került, ezért egyéni szerverek terjedtek el. Ilyenek a Hamburg City Server (HCS), a Phöenix és a Discovery 4.75. A Hamburg City Server, tulajdonképpen a globális szerver, nagyon enyhe változásokkal.

Multiplayer módban a játék hasonló elven működik mint a singleplayer-ben, leszámítva a sztori-elemeket. Küldetéseket kell vállalnod, vagy árut kell fuvaroznod hogy játékbeli pénzhez juthass, amiből azután felszerelheted a hajódat, illetve komplett újat is vehetsz helyette. A multiplayer MMO-szerűen végtelen, véletlenszerű történések és küldetések folyamán játszhatsz. Multiplayer módban a játék szerepjáték módjára is felfogható, ahol a játékosok maguk állítják fel a szabályaikat.

Freelancer - MOD[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Freelancerhez megközelítőleg 400 kiegészítés, és játék modifikáció tölthető le. Néhány példa :

  • SW WT: Shattered Worlds War Torn
  • Discovery 4.88.1
  • Phöenix mod v1.02
  • Crossfire v1.9