Francia buldog

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Francia buldog (Bouledogue français)
Confucius De la Parure.jpg
Fajtagazda ország Franciaország
Osztályozás
Csoport IX. Társasági kutyák
Szekció 11. Kis termetű, molosszer típusú kutyák
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard magyar
Kiadás éve 1995
A Wikimédia Commons tartalmaz Francia buldog témájú médiaállományokat.

A francia buldog igen közismert kutyafajta. A dogoktól származik, melynek degenerálása már szaporodási rendellenességek sorozatában jelentkezik. Környezeti hatásokkal szemben igen érzékeny, de ragaszkodó természetű, jól őrző hajlamú. Kizárólag kedvtelésből tartják.

Története[szerkesztés]

A 19. század vége előtt nem sokkal csipkeverők települtek át Angliából Normandiába, és magukkal vitték törpe buldogjaikat is. Míg a fajta a szigeten hanyatlásnak indult, a család francia ága felvirágzott, és Párizs környékén sok rajongója volt. Ott terrierekkel és griffonokkal keresztezték őket, és olyan molosszus típust alkottak meg, amely temperamentumában és küllemében világosan elkülönült a buldogoktól. A hivatalos elismerésig azonban még hosszú volt az út, mert a denevérfülű, alacsony testű, előreugró állkapcsú kutyák tenyésztésével Párizs egyszerű emberei foglalkoztak: kézművesek, utcai árusok és szolgálók. A „bouledogue français” csak akkor vált szalonképessé, amikor VII. Eduárd brit király is vett egy ilyen kutyát.

Leírás[szerkesztés]

A francia buldog intelligens, kedves, gyengéd és hízelkedő. Igénytelen, és mindig kész megosztani gazdájával annak örömét-bánatát. Szelíd, barátságos, és nagyon szereti a gyerekeket. Szeret sétálni, de nem kimondottan szaladgálós kedvű. Mindezek ellenére igen játékos. Keveset ugat. Testarányai miatt sajnos a problémás fajták közé tartozik, nagy feje, keskeny medencéje miatt a természetes születések ritkák, sok kutya nehéz légzésben, horkolásban szenved, és érzékeny a melegre. A bully jól tartható városban, különösen alkalmas idősebb emberek társának. A szemét és az orr-redőit tisztán kell tartani, szőrét könnyű ápolni.

  • Tömeg: 8–14 kg
  • Szín: Bézs, fekete-fehér, csíkos vagy fehér -csíkos foltokkal
  • Ország: Anglia
  • FCI-szám: 101.

Források[szerkesztés]

  • ELEKTRA kutyakalauz/Francia buldogok
  • Patay László: Kutyák - Búvár Zsebkönyvek, 1975. 58.o.

Külső hivatkozások[szerkesztés]