Forgó-tolózár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mauser-záras elven működő fegyveragy
A Harmadik Birodalom híres lövészfegyvere a Karabiner 98k

A forgó-tolózár a Mauser fivérek hagyatéka, mely megreformálta az akkori lőfegyverekről alkotott képet. Segítségükkel a zárszerkezet új fajtáját mutatták be, ami felgyorsította a hüvelykivetést, illetve a fegyver újratöltését. A hátul- és elöltöltős fegyverek korában ez nagy előrelépés volt, befolyásolta mind a két világháború, illetve több, kisebb háború kimenetelét.

A forgó-tolózárról[szerkesztés]

Szinte a Mauser-féle karabélyok szinonimája a forgó-tolózáras zárszerkezetű ismétlőpuska. Paul és Wilhelm Mauser öröksége a mai napig él számos katonai, illetve sokkal inkább vadászpuska formájában. Első elfogadott fegyverük (M71) már forgó-tolózáras volt, mely jelentősen megújította az akkori fegyverek zárműködési elvét.

A forgó-tolózár működése[szerkesztés]

A zár kinyitása a zárfogantyú balra történő elfordításával és hátrahúzásával történik. Ekkor az elfordulni nem képes, ferde felületű kakast a zártest hátranyomja, közben összeszorítja az ütőrugót. Felhúzott helyzetben a kakas és a zártest között mintegy 10 mm-es távolság van.

Forgó-tolózáras lőfegyverek[szerkesztés]

A legismertebb forgó-tolózáras lőfegyver a Mauser-féle Karabiner 98k, mely a Harmadik Birodalom idején híresült el. Már az első világháborúban is alkalmazták, és a második világháborúban történő használatát Adolf Hitler rendelte el. Sok mai sport- és vadászfegyver ezen az elven működik. Néhány forgó-tolózáras puska:

Források[szerkesztés]

  • Chris McNab: A Fegyverek nagykönyve, Totem Plusz Könyvkiadó Kft.; 2005.
  • Ismétlőfegyverek” (magyar nyelven) (pdf), Kiadó: fegyvermester.hu. [2012. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés ideje: 2014. március 14.)