Forgásparaboloid koordináta-rendszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A háromdimenziós forgásparaboloid koordináta-rendszer koordinátafelületei. A piros paraboloid megfelel a τ=2 értéknek, a kék paraboloid a σ=1 koordinátához tartozik, és a sárga félsík a φ=-60°-hoz tartozik. A három felület a P pontban metszi egymást (fekete gömb), melynek Descartes-koordinátái megközelítőleg (1,0; -1,732; 1,5)

A forgásparaboloid koordináta-rendszer a kétdimenziós parabolikus koordináták egy háromdimenziós általánosítása, és a paraboloid koordináta-rendszer speciális esete. A kétdimenziós koordináta-rendszerből annak szimmetriatengelye körüli megforgatásával keletkezik. Egy további általánosítás a parabolikus hengerkoordináta-rendszer, ami a -tengely irányába való vetítéssel származtatható.

A Descartes-koordinátákkal kifejezve:

ahol a parabolák közös tengelye a -tengely, ami egyben a forgatás tengelye is. Így a azimut definíciója:

A konstans -jú felületek felfelé nyitott konfokális forgásparaboloidok:

míg a konstans -jú felületek lefelé nyitott konfokális paraboloidok:

Mindezen paraboloidok közös fókusza az origó.

A koordináta-rendszerrel asszociált Riemann-féle metrikus tenzor:

Skálázási tényezők[szerkesztés]

A skálázási tényezők:

Látható, hogy a és skálázási tényezők megegyeznek a parabolikus koordináta-rendszer skálázási tényezőivel. Az infinitezimális térfogatelem:

és a Laplace-operátor:

A további differenciáloperátorok, mint és kifejezhetők a koordinátákkal úgy, hogy behelyettesítjük a skálázási tényezőket az ortogonális koordináta-rendszerek általános képleteibe.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Parabolic coordinates című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.