Footgolf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Footgolf egy szabadtéri sport, melynek fő célja, hogy eljuttassunk egy football labdát a lehető legkevesebb számú rúgással az elrúgó helynek kijelölt (teeing ground) lapos területről a pálya végén található lyukba. A játék szabályainak alapjait a golf sportág adja, míg a technikai tudás a football során sajátítható el.

Történelem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • 1735-ben megalakul az első golfklub a világon - Royal Burgess Golf Society
 • 1863-ban megalakul az első labdarúgó szövetség - The Football Association (FA)
 • 2009-ben - a két világszerte népszerű sportágból kialakul a FootGolf sport.
 • 2013-ban elindult Magyarországon az első több fordulós Magyar Footgolf Bajnokság a Footgolf Academy Hungary Budapest Sportegyesület szervezésében. 2014-ben már hagyományként rendeztük meg a II. Magyar Footgolf Bajnokságot.
 • 2014-ben megalakult az Európai Footgolf Szövetség (European Footgolf Federation – EFGF).
 • Szintén 2014-ben (2014.05.24-25) megrendezésre került az első Footgolf Európa Bajnokság.

A játék eredete még nem tisztázott, hiszen a világ több táján is nagyjából egyszerre kezdték el játszani. A szabályokat azonban legelőször Hollandiában publikálták, így onnan eredeztethető ez a játék.

Szabályok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A FootGolf fő célja, hogy eljuttassák egy football labdát a lehető legkevesebb számú rúgással az elrúgó helynek kijelölt (teeing ground) lapos területről egy lyukba. A footgolf pálya 9-18 részből áll, míg a gyakorló pálya 6-9 részből tevődik össze. Minden részhez párosul egy szám (par), ami megmutatja, hogy egy kitűnő footgolf játékos hány rúgásból tudja teljesíteni a pályát.

A FootGolf játék azt jelenti, hogy a játékosok a lábukkal rúgják a labdát egészen addig, amíg bele nem megy a labda a lyukba. Ez akkor számít sikeresnek, ha a labda a teljes terjedelmével a föld felszíne alatt helyezkedik el.

A labda[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A megfelelő labda 5-ös méretű, melynek körkerülete 68-70 cm és 410-450 g súlyú. A játékosok felelőssége, hogy mindig megfelelő labdával játszanak. Minden játékos el kell látnia a labdáját egy egyedi jelzéssel, hogy meg lehessen különböztetni őket egymástól.

Ha nem sikerül a pálya végén található lyukba juttatni a labdát, akkor a játékost diszkvalifikálják. A labdát csak két kör között lehet kicserélni, kivéve, ha elveszik vagy nem megfelelő a játékra többé.

Rúgások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kezdőrúgás csak és kizárólag a földről történhet. A játékosok bármelyik lábukkal (bal, jobb) elvégezhetik a rúgásokat. A rúgásokat az alább felsorolt lábrészekkel lehet elvégezni:

 1. teljes lábfejjel / csüd
 2. belső
 3. külső
 4. csőr / lábujjhegy
 5. sarok

Megjegyzés: Mindennemű kontakt a labdával egy rúgásnak számít.

Eredmények nyilvántartása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Minden rúgás után a játékvezető (Marshall) strigulát húz a pontozó lapra (score card), majd a pálya befejezése után összesíti az eredményt. Miután a játékosok teljesítettek minden pályát a játékvezető összeadja minden egyes játékos pontszámát, aláírásával hitelesíti az eredményt, majd leadja a score kártyát a verseny szervezőinek. A játékosnak természetesen van lehetősége, hogy megnézze az elért eredményét.

Bármilyen csalás esetén a játékost a verseny szervezői kizárhatják a versenyből.

A teljes szabálykönyv elérhető a http://footgolf.hu/a-footgolfrol/footgolf-szabalykonyv/ oldalon, ahonnan pdf formátumban is letölthető.

Formái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A FootGolf játéknak két fő formája van: a Stroke play és a Match play. Stroke play esetén a játékosok minden pálya összes rúgásszámát összeadják, és az nyer, aki a legkevesebb rúgásból teljesíti a pályát. A Match play viszont szakaszok szerinti játékforma, ahol a megnyert lyuk illetve szakaszok száma dönt. Ennek előnye az rúgás szám szerinti versenyekkel szemben, hogy egy nagyon elrontott szakasz is csak egy lyuk veszteséget jelent.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]