Fligl József (zeneszerző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fligl József
Született1868. március 7.[1]
Pest[2]
Elhunyt1942. október 10. (74 évesen)[3]
Budapest[2]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Fligl József (Pest, 1868. március 7.Budapest, 1942. október 10.)[4] író és zongoraművész, zenei szakíró, MÁV főfelügyelő.

Életútja[szerkesztés]

Szülei Fligl Nándor és Weszele Hermina voltak. Középiskoláit a Markó utcai főreáliskolában, zenei tanulmányokat a Nemzeti Zenedében és külföldön folytatott. Bécsben Epsteinnél és Emil von Sauernél tanult. Kitűnő Bach- és Beethoven-játékos hírében állt és így nagy sikerrel hangversenyezett 1878-tól Magyarországon, majd külföldön. 1918 és 1930 között Nirschy Emília táncakadémiájának zenei vezetője volt. 1924-ben négyhónapos körúton járt Roósz Emillel és Buttula Lászlóval Budapest Trió címmel. Egy ideig zenekritikusa volt a Pesti Hírlapnak és 1926-tól zenei tudósítója a lipcsei Zeitschrift für Musiknak, egyúttal a Magyar Államvasutak főhivatalnokaként is működött. Különböző magyar és német nyelvű folyóiratokban jelentek meg elbeszélései humoreszkjei és zenetudományi cikkei. Szerzeményei dalok, sanzonok, szerenádok és bölcsődalok. Több magyar művész pályafutását segítette. A Pátria Klub karnagya és választmányi tagja, valamint a Goldmark Társaság választmányi tagja volt. Német nyelvű novellás kötetei: Pater Cyprian (1922), Novellen (1925).

1942. október 10-én Budapesten, az Atrium filmpalota házában (Margit-körút), hatodik emeleti bérelt lakásában meggyilkolták.[5][6] Jakab Tibor 19 éves asztalos-segéd, utazó és Varga István 19 éves fiatalember többször jártak már nála.[7] Aznap vacsora után Jakab tarkón ütötte Fliglt, Varga pedig az állára mért egy ütést. Fligl eszméletlenül esett össze, mire Jakab zsebkendőt tömött a szájába, majd törülközőt kötött a nyakára és megfojtotta, ezután lakását kirabolták.[8][9] Az ítélőtábla a gyilkosokra 11, illetve 15 évi fegyházbüntetést szabott ki.[10]

Temetésére 1942. október 17-én került sor a Farkasréti temető halottasházából a római katolikus egyház szertartása szerint. Felesége Csattogányi Adél volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]