Flash szupresszió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A flash szupresszió a vizuális percepció egyik jelensége, amikor az egyik szembe vetített jól látható képet elnyomja a másik szembe vetített kép felvillanása. A segítségével vizsgálhatjuk a tudatos és nem tudatos vizuális feldolgozás mechanizmusát. Összefügg az utómaszkolás (backward masking), a binokuláris versengés (binocular rivalry), a mozgás indukálta vakság (motion induced blindness) és a mozgás indukálta interokuláris szupresszió (motion induced interocular suppression) jelenségekkel.[1]

Módszer[szerkesztés]

Először az egyik szembe kb. 1 másodpercig vetítenek egy képet, amíg a másik szemnek egy sötét hátteret mutatnak. Majd a másik szemnek felvillantanak egy másik képet ugyanabba a pozícióba, ahol az első szemnek vetített kép látható. Ennek hatására a személy eközben nem észleli az első szemére vetített képet. Ha a bemutatás sorrendjét megváltoztatjuk, az észlelés sorrendje is megváltozik.

Kapcsolata a binokuláris versengéssel (binocular rivalry)[szerkesztés]

A flash szupressziót a két szembe érkező inger közötti konfliktus okozza. Ha ez a konfliktus egyszerre bemutatott képek között lép fel, binokuláris versengésről beszélünk. A hasonlóságok ellenére, a neuronális háttérben különbségek mutathatóak ki. Pl. a flash szupresszió mélysége/erőssége legalább 10-szer nagyobb, mint a binokuláris versengésé.[2]

A binokuláris versengés szimultán történik, míg a flash szupresszió versengése időben elkülöníthető. A flash szupresszió lehetővé teszi, hogy mutassunk valakinek egy képet anélkül, hogy tudatosítaná. Ehhez azonban szükség van hozzá egy kitörlendő képre, amit felvillantunk, mielőtt az új képet bemutatjuk.

Folytonos flash szupresszió (Continouos flash suppression, CFS)[szerkesztés]

Az egyik szemnek egy kis, fixált képet mutatunk (pl. egy fekete-fehér arcot), ezt teljesen elnyomja a másik szemre érkező folyamatosan felvillanó képsorozat (pl. színes tájképek 0,1 másodperces villanásokkal.[3]) A CFS a binokuláris versengéshez képest kontrolláltan megjelenik minden egyes ingernél, az utómaszkoláshoz képest hosszabb ideig, és egy látógödörre vetített képnél is működik, amik általában ellenállnak a vizuális illúzióknak. A nem tudatos feldolgozás mérésére jól használható.[4]

Általános flash szupresszió (Generalized flash supression, GFS)[szerkesztés]

A vizuális szupresszió eléréséhez nem feltétlenül szükséges a két szem közötti konfliktus. Wilke, Logothetis és Leopold (2003) kísérlete kimutatta, hogy minden vizuális inger lehet láthatatlan, ha egy ideig a látógödrön kívül látjuk, és egy hozzá közel vetített zavaró második inger követi.[5]

A korai vizuális kéreg neuronális aktivitása nem kapcsolódik be az észlelésbe GFS esetén, a hatás vélhetőleg a magasabbrendű látókéregben érvényesül.[6] Az inger által kiváltott változások nem jelennek meg az eseményhez kiváltott potenciálokon, amiből az következik, hogy a flash szupresszió alatt történő elnyomás az agy nagy részében megjelenik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Koch, C. (2004). The Quest for Consciousness: A Neurobiological Approach. Roberts, Englewood.
  2. Tsuchiya, N., Koch, C. (2005). Continuous flash suppression reduces negative afterimages. Nature Neuroscience 8, 1096-1101.
  3. Tsuchiya, N., Koch, C., Gilroy, L. A., Blake, R. (2006). Depth of interocular suppression associated with continuous flash suppression, flash suppression, and binocular rivalry. Journal of Vision 6, 1068-1078.
  4. Lin, Z., He, S. (2009). Seeing the invisible: The scope and limits of unconscious processing in binocular rivalry. Progress in Neurobiology, 87(4), 195-211.
  5. Wilke, M., Logothetis, N. K., Leopold, D. A. (2003). Generalized flash suppression of salient visual targets. Neuron 39, 1043-1052.
  6. Wilke, M., Logothetis, N. K., Leopold, D. A. (2006). Local field potential reflects perceptual suppression in monkey visual cortex. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 103, 17507-17512.