Fimmvörðuháls

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Fimmvörðuháls egy része

A Fimmvörðuháls (Hallgat hallgat) terület az Eyjafjallajökull és a Mýrdalsjökull gleccser között Izland déli részén. Itt is átmegy Skógar és Thórsmörk közötti útvonal, amely annak ellenére, hogy 22 km-es és 1000 méter hegymászást is tartalmaz, az egyik legnépszerűbb gyalogtúra az országban.

A területen található egy modern, kényelmes kunyhó, ami Útivistnek, Izland egyik legnagyobb turisztikai egyesületének a tulajdona. A közelben található egy régebbi, kevésbe felszerelt kunyhó is, amit Baldvinsskálinak neveznek. Az út Skógartól igen látványos, mivel az útvonal mentén több vízesés is található. A hely június közepétől késő augusztusig látogatható.

1976. május 16-án éjjel három utazó meghalt a hegyen egy hóvihar következtében.

A Fimmvörðuhálsi útvonal kombinálható a Landmannalaugar és Thórsmörk közötti túrával, így egy 4-6 nap időtartamú kirándulást alkotva.

Az Eyjafjallajökull 2010-es kitörései[szerkesztés]

Műholdfelvétel az Eyjafjallajökull kitöréséről március 24-én

2010. március 20-án kitört az egyik részen fekvő Eyjafjallajökull, aminek hatására kisebb földrengések következtek be a területen. A kitörés 23:00 körül kezdődött, és egy 0,5 km hosszú repedést indított el az északi részen.[1]

Alig egy héttel később egy újabb kitörés egy 300 m hosszú repedést eredményezett, és friss kráterek jöttek létre az északi útvonalon,[2] Thórsmörk, egy kedvelt turistalátványosság közelében. Vulkanológusok tanácsára leállították a rendszeres túrajáratokat.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The magma path revealed (angol nyelven). Veðurstofa Íslands/Icelandic Met Office, 2010. március 31. (Hozzáférés: 2010. november 2.)
  2. The volcano measured (angol nyelven). Veðurstofa Íslands/Icelandic Met Office, 2010. április 9. (Hozzáférés: 2010. november 3.)
  3. Dobbie, Andrew: Iceland's erupting volcano forms new craters (angol nyelven). Reuters, 2010. március 31. (Hozzáférés: 2010. november 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fimmvörðuháls című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Fimmvörðuháls
A Wikimédia Commons tartalmaz Fimmvörðuháls témájú médiaállományokat.