Fianna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az ír mitológiában a fianna zsoldos szabadcsapatként tevékenykedő fiatal, érdemes harcosokból álló többé-kevésbé törvényen kívüli "szervezet". A fianna létezése az ókorba és a középkorba tehető. "Virágkoruk" kb. az i. sz. III. sz. körülre datálható.

Többnyire Írország főkirályát (ard rí, Teamhair[1] királyát) szolgálták, ám tevékenységi szabadságuk igen nagy volt. Szolgálataikért (írország védelméért) nagy mennyiségű adót szedtek be, minek következtében a fianna nem volt túl népszerű sem a közemberek, sem a nemesek körében.

Nagybetűvel írva A Fianna alatt többnyire a Fionn mac Cumhaill[2](Finn McCool) által vezetett fiannát értjük, de Goll mac Morna fiannája sem volt kevésbé híres (hírhedt). Kalandjaikat a Fenián-mondakör (Fiannaidheacht, Fionn-mondakör) meséli el.

Híres harcosaik emberfeletti tetteket vittek véghez Írország és a Fianna dicsőségéért. A legbüszkébb harcosok voltak, egyben betartották népük (kultúrájuk, koruk) minden erkölcsi kötelmét. A harcosok és a Fianna főemberei közül többek ősei az írek meséinek népeiből kerültek ki (a Tuatha Dé Danann népből).

A Fiannába csak emberfeletti megpróbáltatások teljesítése után lehetett bekerülni, tagjaiknak fel kellett vállalniuk a családjuktól (korai ír) jogi értelemben való teljes elszakadást. Számukra a Fianna lett az új Család. A tagoknak továbbá rendkívül műveltnek kellett lenniük.

A fizikai kritériumok:

  • A jelentkezőt egy gödörbe temették, kezébe pajzsot és mogyorófa[3] botot adtak. Kilenc harcos hajította egyszerre felé a lándzsáját. Ezt a próbát karcolás nélkül kellett túlélnie.
  • A jelentkező haját varkocsba fonták és a Fianna legjobb futóival a nyomában kellett keresztülfutni Írország erdőin. Ha utolérték, a varkocsa kioldódott vagy megreccsent egy faág a lába alatt futás közben, nem bizonyult méltónak arra, hogy a Fianna tagjai közt tartsák számon.
  • A jelentkezőnek át kellett ugrania egy homlokmagasságban elhelyezett boton, a térdmagasságú alatt át kellett bújnia és a körmével ki kellett húznia egy tüskét a talpából – mindezt úgy, hogy teljes erejéből futott.

A befogadott jelentkező három dologra tett esküt:

  1. Egyetlen marhát sem hajt el erőnek erejével,
  2. Senki kérését nem utasítja vissza,
  3. Csatában kilencszeres túlerő elől sem hátrál meg.

A fian (egyes szám) szó feltehetőleg olyan fiatal ír arisztokratákat jelentett, akik még nem örökölték apáik földjét, viszont tapasztalatszerzés céljából zsoldosként és vadászként tevékenykedtek az Ír szigeten.

A Fianna kulturális hatása megjelenik a legnagyobb ír politikai párt, a Fianna Fáil nevében is. A név eredeti jelentése: A Végzet Harcosai.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Teamhair (v.: Temair) – Ejtsd: 'tyevir' (v.: 'tyáuir'); Ma Tara, Meath megye
  2. Ejtsd: 'fjonn mak kuval'
  3. Az írek a mogyorófát szent fának tartották, nagyon megbecsülték.

Források[szerkesztés]