Fernando de la Rúa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fernando de la Rúa
Fernando de la Rúa con bastón y banda de presidente.jpg
Az Argentin Köztársaság 48. elnöke
Hivatali idő
1999. december 10.2001. december 20.
Előd Carlos Menem
Utód Adolfo Rodríguez Saá

Született 1937. szeptember 15. (79 éves)
Córdoba
Párt Radical Civic Union

Házastársa Inés Pertiné Urien
Gyermekei Antonio de la Rúa
Foglalkozás
Iskolái National University of Córdoba
Vallás katolicizmus

Díjak Katolikus Izabella-rend

Fernando de la Rúa aláírása
Fernando de la Rúa aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fernando de la Rúa témájú médiaállományokat.

Fernando de la Rúa (Argentína, Córdoba, 1937. szeptember 15. –) argentin politikus, aki 1999. december 10. – 2001. december 21. között Argentína elnöke volt.

Elnöksége[szerkesztés]

Egy balközép koalícióval lépett az elnöki hivatalba és váltotta le az előző peronista Carlos Menem kormányzatát. Regnálását a politikai irány hiánya jellemezte, és az ennek nyomán a kormány-koalíción belüli viták a gazdasági helyzet további romlásához vezettek. Bizonytalan kezű irányítása miatt de la Rúa gúnynevet kapott: Fernando de la Duda (Duda = Kétkedés). Elnöksége alatt többször cserélődött a gazdasági miniszter személye, míg De la Rúa Domingo Cavallo személyében egy korábbi peronistát, a peso 1:1 arányban a dollárhoz való kötés szellemi atyját hívta meg erre a posztra. Cavallo az argentin válság csúcspontján 2001 végén valamennyi bankszámla befagyasztására az úgynevezett („Corralito“)-ra kényszerült, mely a nép soraiban a felháborodást váltott ki, mely elsősorban az úgynevezett Cacerolazos–okban (ők csapatokba verődve kanalakkal és fazekakkal csaptak zajt az utcákon) és a munkanélküli mozgalomban, az úgynevezett Piqueteros–ban (ez a munkanélküliek szervezett szövetsége) jutott kifejezésre. Ezen túl 2001 végén Buenos Airesben és környékén a munkanélküliek tömeges fosztogatásokba kezdtek. De la Rúa végül 2001. december 21-én lemondott és elmenekült egy helikopteren, miután a tüntetők és a rendőrség erőszakos összecsapásaiban több mint 27 ember életét vesztette. Utóda Ramón Puerta lett.

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fernando de la Rúa című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]