Fernando de la Rúa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fernando de la Rúa

Fernando de la Rúa (Argentína, Córdoba, 1937. szeptember 15. –) argentin politikus, aki 1999. december 10. – 2001. december 21. között Argentína elnöke volt.

Elnöksége[szerkesztés]

Egy balközép koalícióval lépett az elnöki hivatalba és váltotta le az előző peronista Carlos Menem kormányzatát. Regnálását a politikai irány hiánya jellemezte, és az ennek nyomán a kormány-koalíción belüli viták a gazdasági helyzet további romlásához vezettek. Bizonytalan kezű irányítása miatt de la Rúa gúnynevet kapott: Fernando de la Duda (Duda = Kétkedés). Elnöksége alatt többször cserélődött a gazdasági miniszter személye, míg De la Rúa Domingo Cavallo személyében egy korábbi peronistát, a peso 1:1 arányban a dollárhoz való kötés szellemi atyját hívta meg erre a posztra. Cavallo az argentin válság csúcspontján 2001 végén valamennyi bankszámla befagyasztására az úgynevezett („Corralito“)-ra kényszerült, mely a nép soraiban a felháborodást váltott ki, mely elsősorban az úgynevezett Cacerolazos–okban (ők csapatokba verődve kanalakkal és fazekakkal csaptak zajt az utcákon) és a munkanélküli mozgalomban, az úgynevezett Piqueteros–ban (ez a munkanélküliek szervezett szövetsége) jutott kifejezésre. Ezen túl 2001 végén Buenos Airesben és környékén a munkanélküliek tömeges fosztogatásokba kezdtek. De la Rúa végül 2001. december 21-én lemondott és elmenekült egy helikopteren, miután a tüntetők és a rendőrség erőszakos összecsapásaiban több mint 27 ember életét vesztette. Utóda Ramón Puerta lett.

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fernando de la Rúa című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fernando de la Rúa témájú médiaállományokat.