Ferenczy László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ferenczy László
Ferenczy László.jpg
Született 1898. március 9.
Felsővisó
Elhunyt 1946. május 31. (48 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása biztonsági őr
Halál okaakasztás
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ferenczy László témájú médiaállományokat.

Ferenczy László (Felsővisó, 1898. március 9.Budapest, 1946. május 31.) magyar csendőrtiszt, a második világháború idején a magyarországi zsidók deportálásában szerepet játszó csendőrség állományának tagja és 1944 március végétől a német biztonsági rendőrség (SD) összekötője.

Élete[szerkesztés]

Az első világháborúban katonaként a fronton szolgált, 1920 után került át a csendőrség állományába. 19401942 között Kassán szolgált nyomozóként, ahol többek között számos - a határon átszökni akaró - zsidót fogtak el, akiket aztán átadatott a németeknek. Magyarország német megszállása után Faragho Gábor a csendőrség felügyelője, kinevezte az Adolf Eichmann és a magyar rendvédelmi szervek közötti kapcsolattartás összekötőjévé. A vidéki zsidóság deportálását személyesen irányította, igyekezett sokszor még a mentesítetteket is a transzportokba kényszeríteni.

Nehezményezte, hogy a Magyar Királyi Honvédség a gettókba is kézbesített munkaszolgálatos behívókat, ezzel sok üldözöttet az utolsó percben mentve meg a deportálástól. A deportálások végrehajtása után, paradox módon kapcsolatot keresett a Zsidó Tanács vezetőivel, a „zsidóság nagy barátjának” akarta magát feltüntetni. A nyilas hatalomátvétel után aktív részese volt az akkori hatalomnak. A háború végén nyugatra menekült, ahol amerikai fogságba esett és ők adták ki a magyar hatóságoknak. 1946-ban Budapesten halálra ítélték és kivégezték.

Források[szerkesztés]