Ferencvárosi TC (női labdarúgás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ferencvárosi TC
Csapatadatok
Teljes csapatnév Ferencvárosi Torna Club
Mottó Erkölcs, Erő, Egyetértés
SzékhelyBudapest, Magyarország
Alapítva2004
Klubszínek zöld-fehér
Stadion Kocsis Sándor Sportközpont
Vezetőedző Magyar Dörnyei Balázs
Elnök Magyar Kubatov Gábor
Bajnokság NB I
Nemzeti sikerek
magyar Bajnok3 alkalommal
magyar Kupagyőztes5 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Ferencvárosi TC honlapja

A Ferencvárosi TC magyar női labdarúgócsapat. Székhelye Budapesten található. Háromszoros bajnok és ötszörös Magyar kupa győztes.

2004 és a 2011–12-es idény között a csapatot a Belvárosi NLC képviselte, amely névhasználati jogot kapott a Ferencvárosi TC-től.

A szakosztály 2015-ben megszerezte története első bajnoki címét, miután a bajnoki döntő két mérkőzésén legyőzte az MTK csapatát.

2016 -ban újra bajnoki címet szerzett a csapat, ezúttal is az MTK-t előzve meg.[1]

Története[szerkesztés]

A Ferencváros első női labdarúgócsapata 2004. augusztusában alakult meg Hevesi Tamás és Deli Anikó szervezésével. A csapat a teremlabdarúgó-bajnokságban akart indulni. Az első edzéseket még a Láng Vasas Rozsnyai utcai tornatermében tartották, majd mikor sikerült megegyezni a Ferencvárossal, akkor az Üllői úti sporttelep birkózó csarnokában és a Népligeti sportkomplexum Faházában folytak ez edzések. 2004 őszén a női futsal NB I-be nevezett be a csapat. A csoportkörben a Szolnok, a Gyula és az Írisz csapatát megelőzve jutott a középdöntőbe, ahol a Szeged, a Szentes és az Universum csapatával került egy csoportba. Második helyezettként jutottak a legjobb négy közé, ahol négyszer kellett megküzdeniük a Varga Transferrel, a Vestával és az Universummal. Az utolsó forduló előtt még az első helyen állt az FTC, de végül harmadik lettek.

A bronzérmes csapat névsora:

Deli Anikó (csapatkapitány), Fábián Dóra, Hodován Edit, Kiss Klaudia, Kovács Henrietta, Lieszkovszki Bernadett, Malik Katalin, Ménesi Melinda, Molnár-Sáska Ildikó, Nagy Angéla, Nagy Nikolett, Németh Ildikó, Papp Éva, Strémen Judit, Szepesi Anikó, Vogt Viktória.
Hevesi Tamás, edző, Maticza Katalin, gyúró, kapusedző

A csapat első nagypályás edzését 2005. április 9-én tartotta az Üllői úton a Fű 2-es edzőpályán, amely azóta is a hazai mérkőzéseinek helyszíne. A 2005–06-os idényben a csapat a másodosztályban indult és a második helyet megszerezve feljutott az első osztályba, ahol a 2008–09-es idényben bronzérmes lett.

A 2011–12-es idényben az U17-es csapatot hivatalosan is átvette az FTC a Belvárosi NLC-től és saját jogán szerepeltette. A 2012–13-as idénytől az FTC teljesen megvonta a névhasználatot és a korábbi U17-es csapat révén az NB II-ben indult.

Az együttes a klubnak köszönhetően egyre jobb körülmények között dolgozhatott. Az NB II első helyéről 2013-14-re újra feljutott az első osztályba. Lehetőség nyílt néhány külföldi játékost is igazolni. Az újonc, főleg utánpótlás-korú labdarúgókból álló csapat stabilan az első osztály felsőháza tagjának bizonyult, és rögtön megismételte a klub korábbi legjobb eredményeit: a bajnokságban bronzérmet szerzett, a kupában pedig döntőt játszhatott.

Eredmények[szerkesztés]

Játékoskeret[szerkesztés]

A 2014–2015-ös szezonban:

# Poszt Név
22 magyar K Németh Júlia
3 magyar V Szabó Dorottya
21 szlovén V Manja Benak
24 észt V Inna Zlidnis
15 magyar V Madarassy Kitti
67 magyar V Bokor Adrienn
6 magyar V Nagypál Fatima
20 magyar V Rudán Andrea
9 magyar V Vőfély Noémi
# Poszt Név
12 magyar K Samu Anna
4 magyar KP Vicai Katalin
11 magyar KP Bognár Enikő
14 magyar KP Fenyvesi Evelin
16 magyar KP Horváth Zsófia
19 magyar KP Horváth Boglárka
88 szerb KP Jelena Čanković
23 magyar CS Zágor Bernadett
99 magyar CS Krascsenics Petra
7 magyar CS Mosdóczi Evelin
30 nigéria CS Ebere Orji


Frissítve: 2015. május 25-én

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]