Ferencvárosi TC (női labdarúgás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ferencvárosi TC
A Ferencvárosi TC címere
A Ferencvárosi TC címere
Csapatadatok
Teljes csapatnév Ferencvárosi Torna Club
Mottó Erkölcs, Erő, Egyetértés
SzékhelyBudapest, Magyarország
Alapítva2004
Klubszínek zöld-fehér
Stadion Kocsis Sándor Sportközpont
Vezetőedző Magyar Vágó Fanny
Elnök Magyar Kubatov Gábor
Bajnokság NB I
Nemzeti sikerek
magyar Bajnok5 alkalommal
magyar Kupagyőztes6 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Ferencvárosi TC honlapja

A Ferencvárosi TC magyar női labdarúgócsapat. Székhelye Budapesten található. Ötszörös bajnok és hatszoros Magyar kupa győztes.

2004 és a 2011–12-es idény között a csapatot a Belvárosi NLC képviselte, amely névhasználati jogot kapott a Ferencvárosi TC-től.

A szakosztály 2015-ben megszerezte története első bajnoki címét, miután a bajnoki döntő két mérkőzésén legyőzte az MTK csapatát.

2016-ban újra bajnoki címet szerzett a csapat, ezúttal is az MTK-t előzve meg.[1]

Története[szerkesztés]

A Ferencváros első női labdarúgócsapata 2004. augusztusában alakult meg Hevesi Tamás és Deli Anikó szervezésével. A csapat a teremlabdarúgó-bajnokságban akart indulni. Az első edzéseket még a Láng Vasas Rozsnyai utcai tornatermében tartották, majd mikor sikerült megegyezni a Ferencvárossal, akkor az Üllői úti sporttelep birkózó csarnokában és a Népligeti sportkomplexum Faházában folytak ez edzések. 2004 őszén a női futsal NB I-be nevezett be a csapat. A csoportkörben a Szolnok, a Gyula és az Írisz csapatát megelőzve jutott a középdöntőbe, ahol a Szeged, a Szentes és az Universum csapatával került egy csoportba. Második helyezettként jutottak a legjobb négy közé, ahol négyszer kellett megküzdeniük a Varga Transferrel, a Vestával és az Universummal. Az utolsó forduló előtt még az első helyen állt az FTC, de végül harmadik lettek.

A bronzérmes csapat névsora:

Deli Anikó (csapatkapitány), Fábián Dóra, Hodován Edit, Kiss Klaudia, Kovács Henrietta, Lieszkovszki Bernadett, Malik Katalin, Ménesi Melinda, Molnár-Sáska Ildikó, Nagy Angéla, Nagy Nikolett, Németh Ildikó, Papp Éva, Strémen Judit, Szepesi Anikó, Vogt Viktória.
Hevesi Tamás, edző, Maticza Katalin, gyúró, kapusedző

A csapat első nagypályás edzését 2005. április 9-én tartotta az Üllői úton a Fű 2-es edzőpályán, amely azóta is a hazai mérkőzéseinek helyszíne. A 2005–06-os idényben a csapat a másodosztályban indult és a második helyet megszerezve feljutott az első osztályba, ahol a 2008–09-es idényben bronzérmes lett.

A 2011–12-es idényben az U17-es csapatot hivatalosan is átvette az FTC a Belvárosi NLC-től és saját jogán szerepeltette. A 2012–13-as idénytől az FTC teljesen megvonta a névhasználatot és a korábbi U17-es csapat révén az NB II-ben indult.

Az együttes a klubnak köszönhetően egyre jobb körülmények között dolgozhatott. Az NB II első helyéről 2013-14-re újra feljutott az első osztályba. Lehetőség nyílt néhány külföldi játékost is igazolni. Az újonc, főleg utánpótlás-korú labdarúgókból álló csapat stabilan az első osztály felsőháza tagjának bizonyult, és rögtön megismételte a klub korábbi legjobb eredményeit: a bajnokságban bronzérmet szerzett, a kupában pedig döntőt játszhatott.

Eredmények[szerkesztés]

Játékoskeret[szerkesztés]

2021. augusztus 13-től[4]

# Poszt Név
1 CAN K Chandra Bednar
12 HUN K Halla Petra
22 HUN K Barti Luca
4 USA V Haley Lukas
6 HUN V Rőhberg Zsanett
7 HUN V Mosdóczi Evelin
13 HUN V Csigi Eszter
18 HUN V Szabó Viktória
24 EST V Inna Zlidnis
5 USA KP Elizabeth Brandon
14 HUN KP Fenyvesi Evelin
15 HUN KP Németh Diána
# Poszt Név
16 HUN KP Pusztai Sára
21 GER KP Michelle Klostermann
25 HUN KP Nagy Viktória
88 HUN KP Czellér Dorottya
98 HUN KP Csányi Diána
8 HUN CS Siklér Kinga
9 HUN CS Nagypál Fatima
10 SVN CS Lara Ivanuša
11 BIH CS Lidija Kuliš
23 HUN CS Papp Luca
77 HUN CS Vágó Fanny

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]